Singlish, singapurska angleščina

Zaradi svoje razširjenosti po svetu je angleščina z leti pridobila mnogo različic, od katerih sta verjetno najbolj znani denglish (mešanica angleščine in nemščine) ter engrish (mešanica angleščine in vzhodnoazijskih jezikov), manj znan pa je singlish. Singlish ali pogovorna singapurska angleščina je mešanica angleškega jezika in izrazov iz jezikov, ki jih govorijo prebivalci Singapurja.

tečaj angleščine

Raznoliko besedišče

Singapur je otoška državica v jugovzhodni Aziji, ki je bila do leta 1963 pod britansko oblastjo, zato je angleščina danes eden izmed njenih štirih uradnih jezikov. Prebivalstvo Singapurja je zelo raznoliko, največje deleže pa imajo kitajsko, malezijsko in indijsko prebivalstvo. To je razlog, da besedišče singlisha večinoma izvira iz angleščine, malajščine, različnih dialektov kitajščine, indijske tamilščine in nekaterih drugih azijskih jezikov.

  • Fraza pang chance (ang. chance – priložnost) na primer izvira iz narečja hokkien in pomeni dati priložnost.
  • Argly je popačenka angleškega izraza ugly (grd),
  • dai iz hindijščine pomeni živijo,
  • buaya pa prihaja iz malajščine in je izraz za krokodila, uporablja pa se tudi v pomenu ženskar.

Angleške besede z drugim pomenom

Angleške besede, uporabljene v singlishu, nimajo nujno vedno enakega pomena kot v angleščini. Tak primer je beseda auntie, ki v angleščini pomeni teto, v singlishu pa je z izrazom lahko mišljena starejša gospa ali mlajša ženska, ki se oblači staromodno. Follow (slediti) v singlishu pomeni pridružiti se, marketing (trženje) pa je izraz, ki se uporablja za nakupovanje na tržnici (ang. market) ali v trgovini.

Polomljena angleščina?

Singlish ima tudi posebno skladnjo in druge slovnične značilnosti, zato včasih zveni kot polomljena angleščina. Nekatere izmed značilnosti so na primer:

  • izpuščanje glagola biti: Dis man very nice.
  • nepravilna raba glagola v tretji osebi edine: She look good.
  • napačno rabljena množina: Where are all the stuffs I ordered?
  • neuporaba preteklika: When I was young, I go to school every day.
  • neuporaba členov: I like to read book.

Čeprav se singlish pogosto rabi, pri singapurski vladi ni priljubljen in ga želi omejiti. Zato je leta 2000 začela kampanjo za rabo pravilne angleščine (Speak Good English Movement), s katero želi prebivalce Singapurja spodbuditi, da bi govorili pravilno oziroma univerzalno angleščino.

Angleščina v Linguli: več kot le učenje slovnice

Angleščina v jezikovni šoli Lingula vam ponuja možnost, da spoznate zanimivosti o angleško govorečih mestih.  Znanje angleščine vam bo zagotovo prišlo prav, če jih boste želeli raziskati sami.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.