Angleščina in neobičajne besede

V angleškem jeziku najdemo tudi izraze z zelo specifičnimi pomeni, za katere smo včasih presenečeni, da sploh obstajajo. Angleščina v Linguli je odlična priložnost, da nadgradite svoje besedišče, kot zanimivost pa spoznate tudi spodnje in druge »čudake«.

tečaj angleščine

Petrichor ali vonj, ki nastane, ko dež pade na suha tla.

Petrichor

Samostalnik označuje vonj (scent), ki nastane, ko dež pade na suha tla, še posebej po sušnem obdobju. Prihaja iz grških besed petros, ki pomeni kamen (stone), in ichor, ki pomeni kri mitoloških (mythological) božanstev.

Primer: Other than the petrichor emanating from the rapidly drying grass, there was not a trace of evidence that it had rained at all.

Grawlix

Da se v besedilu ne bi uporabil vulgaren (obscene) jezik, na primer kletvice (curses), so te pogosto nadomeščene s tipografskimi simboli, kot so %@$&*! Ime za te simbole je grawlix. Besedo je v šestdesetih letih skoval ustvarjalec stripov, ki jo je prvotno uporabil kot nesmiselno besedo (nonsense word).

Primer: The slur was replaced with a grawlix.

tečaj angleščine

Tyrotoxism ali zastrupitev s siri.

Tyrotoxism

V stari grščini turos pomeni sir (cheese), toxicum pa izhaja iz latinščine in pomeni strup (poison). Beseda dejansko poimenuje zastrupitev (poisoning) s sirom.

Primer: The gala event was marred by suspect case of Tyrotoxism.

Floccinaucinihilipilification

Beseda se bolj kot v vsakdanjem jeziku uporablja kot primer za eno najdaljših besed v angleškem jeziku, saj sodi na drugo mesto po dolžini. Pomeni pa dejanje ali navado (habit), ko neko stvar označimo za nevredno (worthless).

Primer: When the South lost the Civil War, their currency became a floccinaucinihilipilification since no one could spend it anywhere.

Qualtagh

Beseda qualtagh izhaja iz manščine, ki jo govorijo na otoku Man. Označuje prvo osebo, ki jo srečamo, ko odidemo (leave) od doma, še posebej na novoletni dan.

Primer: I should be the first-foot here, only I’m no use as a qualtagh.

Nudiustertian

Beseda pomeni predvčerajšnjim, izhaja pa iz latinske fraze nunc dies tertius est, ki pomeni now is the third day. V vsakdanjem jeziku je uporaba sicer redka (rare), včasih celo humorna. Ponavadi uporabimo kar the day before yesterday.

Primer: I’d ordered the key on-line for £48 that nudiustertian morning and was not expecting it to arrive until the following week.

Angleščina v Linguli: več kot le učenje slovnice

To je le nekaj izrazov z izredno specifičnimi pomeni, saj jih je v angleškem jeziku najti še mnogo. Angleščina v Linguli omogoča spoznavanje novih besed in odkrivanje kulturnih značilnosti angleško govorečih držav.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.