Angleščina – beseda leta 2017

Angleščina je vsako leto bogatejša za nove besede, med katerimi sestavljalci slovarjev izberejo tiste, ki so najbolj zaznamovale preteklo leto.

angleščina

Youthquake – beseda leta po izboru slovarja Oxford

Po izboru slovarja Oxford je leto 2017 najbolj zaznamovala beseda youthquake. Samostalnik youthquake je definiran kot pomembna kulturna, politična oziroma socialnoekonomska sprememba, ki je nastala kot posledica delovanja mladih. Beseda je imela leta 2017 kar petkrat večjo uporabo kot v letu prej. Popularna je postala predvsem v času britanskih volitev (elections).

Nove besede s spajanjem starih

Čeprav je samostalnik youthquake šele zdaj doživel takšno priljubljenost, vsekakor ni nov. Skovan je bil že leta 1965, za »podlago« pa jemlje besedo potres (earthquake). Pomenil je razcvet (bloom) mode in glasbe v šestdesetih letih, pri čemer so bili vodilni prav mladi. Jo znate uporabiti v stavku? Primeri:

  • Couture is undergoing something of a youthquake.
  • Johnny’s rebelliousness may no longer be connected to a youthquake, but it still means something.

Besede, ki so prišle v ožji izbor

  • Antifa

Protestno politično gibanje, ki vključuje avtonomne (autonomous) skupine, združene v svoji militantni (militant) opoziciji fašizmu in drugim ekstremnim desničarskim ideologijam.

Saturday’s rally had the support of Antifa, whose sworn enemy is the far right.

  • Broflake

Moški konservativnih (conservative) in konvencionalnih (conventional) prepričanj, ki se hitro razburi ob naprednih (progressive) idejah, s katerimi se ne strinja.

There was predictable disquiet from various broflakes on social media.

  • Gorpcore

Stil oblačenja, ki vključuje udobna oblačila za zunanje dejavnosti (outdoor activities), kot so volnene (wool) jakne in sandali.

For Glastonbury 2017, which starts on June 21, The Guardian predicts the look will be “gorpcore” – mixed with a little Corbyn.

  • Kompromat

Nevarne informacije, zbrane za izsiljevanje (blackmail), manipulacijo ali spodkopavanje (undermining) ugleda oseb, ponavadi za politične namene.

The leak shows that kompromat need not reveal anything illegal to be damaging.

  • Milkshake Duck

Oseba ali stvar, ki uživa priljubljenost na socialnih omrežjih, a se zanjo kmalu razkrije, da ima neprimerno preteklost.

The internet will continue to have MilkShake Ducks if we keep idolizing people for doing normal things.

  • Newsjacking

Izkoriščanje aktualnih dogodkov in novic za promocijo (promotion) izdelka ali znamke.

Timing is everything when it comes to newsjacking.

  • Unicorn

Pridevnik za opis nečesa, še posebej hrane ali pijače, obarvane v barve mavrice (rainbow) ali okrašene z bleščicami (glitter).

I loved the unicorn birthday cake made for my niece.

  • White fragility

Občutek nelagodja ali obrambni mehanizem belcev ob rasni neenakosti (inequality) in krivici.

Her indignant reaction comes off as the quintessential combination of white fragility and white privilege.

Angleščina v Linguli: usvojite novo besedišče

To je le nekaj aktualnih besed angleškega jezika, vsako leto jih nastane še več. Angleščina v Linguli je odlična priložnost, da nadgradite svoje besedišče in izboljšate svoje znanje.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.