Scots, pomemben element škotske kulture

Angleščina je jezik, ki ima številne različne govorice tudi na samem Britanskem otočju. Ena od njih se imenuje scots; ta jezik je pomemben element škotske kulture, saj ga poleg angleščine in škotske gelščine (Gaelic) še vedno govorijo tako na podeželju kot v mestih.

Čudovita škotska pokrajina očara marsikoga. Pa bi Škote razumeli, če bi vas ogovorili v jeziku scots?

Pomemben del škotske kulture

Z jezikom scots veže Škote močna čustvena (emotional) vez in ga uporabljajo v pogovoru s prijatelji in družino, največkrat v kombinaciji (combination) z angleščino. Danes je pomemben del škotske kulture, zato nastajajo knjige in učni pripomočki (learning tools) za spodbujanje učenja in uporabe jezika, ki doživlja ponoven razcvet.

Regionalni naglasi

Prav tako kot angleščina tudi jezik scots pozna več regionalnih naglasov, ki imajo svoje značilnosti oziroma karakter (character). Scots sestavljajo naglasi, ki se imenujejo Doric, Lallans in Scotch.

Nekoč celo uradni jezik Škotske

Scots izhaja iz skupne anglosaške (Anglo-Saxon) podlage, a se je skozi srednji vek (the Middle Ages) razvijal ločeno (separately) od sestrske angleščine, dokler ni postal tako drugačen, da se šteje za samostojen jezik. Nekoč je celo veljal za uradni jezik Škotske, saj so ga govorili škotski kralji in v njem zapisovali uradne državne listine. Po združitvi z Anglijo pa ga je zamenjala angleščina.

Poezija v jeziku scots

Škotska je za svojega nacionalnega pesnika izbrala Roberta Burnsa, ki je v svojih pesmih kombiniral scots in angleščino. Razumete spodnjo pesem v jeziku scots?

Scots                                                                    Angleščina

O, Wert Thou In The Cauld Blast

O, wert thou in the cauld blast
On yonder lea, on yonder lea,
My plaidie to the angry airt,
I’d shelter thee, I’d shelter thee,
Or did Misfortune’s bitter storms
Around thee blaw, around thee blaw,
Thy bield should be my bosom,
To share it a’, to share it a’.

O, Were You In The Cold Blast

O, were you in the cold blast
On yonder meadow, on yonder meadow,
My plaid to the angry direction,
I would shelter you, I would shelter you,
Or did Misfortune’s bitter storms
Around you blow, around you blow,
Your shelter should be my bosom,
To share it all, to share it all.

Angleščina je globalni jezik

Na Britanskem otočju je še mnogo zanimivosti, ki čakajo, da jih odkrijete. Da jezik pri tem ne bo ovira, omogoča angleščina v Linguli, kjer boste izpilili svoje znanje in razširili svoje besedišče.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.