Afriško ameriška angleščina ZDA

Prebivalci Združenih držav Amerike afriškega porekla že stoletja uporabljajo svojo različico angleškega jezika. Ta je poznana kot AAE ali African American English, ki je postala uradna angleška različica v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z ameriško kulturo.

tečaj angleščine

AAE je tudi del hip hop kulture.

Dialekt angleščine z edinstveno slovnico

Tako kot bolj znani (known) angleški dialekti ima tudi AAE svoja pravila in slovnico (grammar). Stavka »He be dreaming.« in »He is dreaming.« denimo v afriško ameriški angleščini pomenita nekaj povsem različnega (different). Glagol be v tem primeru označuje navado (habit) ali dejavnost, ki se pogosto izvaja. Prvi stavek torej pomeni, da nekdo pogosto sanjari. Ameriška angleščina bi isti pomen izrazila s stavkom »He tends to dream.«.

Zmoten stereotip

Nekateri menijo, da je afriško ameriška angleščina zgolj produkt (product) stereotipa o posebnem izražanju (expression) črnskega prebivalstva. To je velika pomota, saj je AAE jezik z bogato zgodovino, ki je nastal s stikom (contact) govorcev različnih jezikov. Zaznamuje ga veliko več značilnosti kot različni slengovski izrazi, kot sta soda ali pop, izraza za gazirane (carbonated) pijače.

Tudi znotraj skupine govorcev (speakers) AAE najdemo različne lokalne dialekte, saj se izrazi precej razlikujejo glede na prostor. Na jugu države bi na primer rekli »fixin’ to«, medtem ko bi na severu uporabili izraz »gonna« ali »bout to«, ko se na nekaj pripravljajo.

AAE ima celo svojo znakovno (sign) različico, imenovano Black American Sign Language.

Več kot le besede – geste in popularna kultura

AAE je več kot le pisna (written) in govorna (spoken) oblika. Vsebuje tudi mnoge geste, s katerimi se sporazumevajo govorci. Mnogo tovrstnih gest (gestures), kot so razni pozdravi z rokovanjem (handshake), so z družbenimi omrežji (social media) postali del popularne kulture.

Prenaša se s hip hop glasbo in videospoti

Del te kulture se prenaša tudi s popularno hip hop glasbo in videospoti, ki navdihujejo ples, stil oblačenja, modne frizure in način izražanja. Pretirano uporabo teh jezikovnih posebnosti in izražanja skupin, ki niso del črnskega prebivalstva, so poimenovali »digital blackface«. Pogosto se ljudje ne zavedajo, da besede, ki jih uporabljajo v vsakdanjem (everyday) jeziku, izhajajo iz AAE, na primer bae ali on fleek.

Bogastvo črnskih različic angleščine

tečaj angleščine

Louisiana Creole je jezik, ki je nastal pod vplivom francoščine.

Poleg AAE obstaja še nekaj izključno črnskih variant jezika. Potomci (descendants) današnjih Američanov so namreč govorili veliko množico afriških jezikov.

  • Tako poznamo Gullah ali Geechee, ki ga govorijo na obalah (coasts) Južne Karoline in Georgie.
  • Louisiana Creole je jezik, ki je nastal pod vplivom francoščine.

Ta dva jezika in AAE so nastali v 17. in 18. stoletju, v času zasužnjevanja afriškega prebivalstva. Z mešanjem kultur pa so nastali kreolski (Creole) jeziki, mešanica evropskih in afriških jezikov. Nekateri so danes ogrožena (endangered) skupina jezikov, saj jih mladi uporabljajo čedalje manj, zato jim grozi izginotje.

Tečaj angleščine: obogatite svoje znanje

Da boste napredovali v samozavestnega govorca z dobrim kulturnim poznavanjem, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula. Poleg novih besed in slovnice boste spoznali tudi marsikatero zanimivost.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.