Angleščina in družbena omrežja

Kako so družbena omrežja spremenila angleški jezik?

Angleščina je živ jezik, ki se nenehno spreminja. Družbena omrežja pa so postala tako pomemben del našega življenja, da se je temu prilagodil tudi jezik. Nastalo je mnogo novih besed, starim pa se je spremenil pomen. Poznate vpliv družbenih omrežij na angleški jezik?

tečaj angleščine

Neverbalna komunikacija – so emojiji nov jezik?

Veste, kaj je a sock puppet?

Ob uporabi družbenih omrežij se spreminja tudi pomen besed, saj večina platform že obstoječe besede postavlja v nove kontekste, ki jih uporabniki vzamemo za svoje. Facebook je na novo zarisal pomen mnogih besed, denimo friend, profile, wall, status in like. Troll zdaj ni več le lik iz nordijske folklore, temveč oseba, ki na internetu daje nesramne in provokativne (provocative) komentarje. A sock puppet ni več le lutka iz nogavice, njen novi pomen je lažni (fake) profil, ki ga neka oseba ustvari za lastno promocijo.

angleščina

Družbena omrežja so postala tako pomemben del našega življenja, da se je temu prilagodil tudi jezik.

Ustvarjanje novih besed – slovarji jim komaj sledijo

Spremenjenim pomenom starih besed se pridružujejo tudi nove skovanke (coinage), ki jih slovarji pospešeno dodajajo v svoj nabor. Nove besede izhajajo predvsem iz potrebe (need), da se sporočila med uporabniki prenašajo hitro, zato so pogosto okrajšave ali akronimi (acronym) za celotne fraze. Te so našle svojo pot tudi v vsakdanji jezik, tako denimo rečemo LOL – laughing out loud ali ROFL – rolling on the floor laughing.

Oxford English Dictionary je v svoje slovarje že dodal recimo besede:

Nova beseda Angleško Slovensko
cray crazy nor
amazeballs amazing neverjetno
binge-watch pogledati več epizod serije drugo za drugo
throw-shade nekoga javno kritizirati

Neverbalna komunikacija – so emojiji nov jezik?

Uporaba različnih emotikonov oziroma emojijev je postala zelo priljubljena. Nekateri v govorici simbolov že vidijo nastajanje novega jezika, ki pa mu niso vsi naklonjeni. Za mnogo angleških besed ali občutij obstaja sličica, ki lahko nadomesti (replace) besedo. Jezikoslovci (linguists) pa večinoma menijo, da so emojiji način za poudarjanje pri izražanju, kot to denimo delamo z gestami med govorjenjem.

Angleščina v Linguli: usvojite novo besedišče

Angleščina se je v 21. stoletju prilagodila množični uporabi družbenih omrežij, ima pa seveda še veliko drugih zanimivosti. Tečaj angleščine v Linguli vam omogoča spoznavanje novih angleških besed.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.