Skovanke angleških pisateljev

Angleščina je jezik, ki ga vedno lahko izpopolnimo z branjem angleške literature, saj se vedno srečamo s kakšno novo, še nepoznano besedo. Nekatere od njih so skovali pisatelji sami.

Ob branju se vedno srečamo s kakšno novo, še nepoznano besedo.

Serendipity

Samostalnik, ki pomeni srečno naključje, je ena izmed najljubših besed govorcev angleščine. Iznašel jo je pisatelj Horace Walpole leta 1754, svojemu prijatelju pa je v pismu razložil (explain), da beseda prihaja iz naslova pravljice (fairy tale) The Three Princes of Serendip, kjer so junaki vedno čisto po naključju (coincidence) prišli do odkritij, ki jih sploh niso iskali. Serendip je bilo sicer staro ime za Šrilanko.

Droog

Beseda se pojavi v knjigi A Clocwork Orange, ki jo je napisal Anthony Burgess. Z njo glavni junak označuje svoje prijatelje, pomeni pa mladega moškega, ki pripada ulični tolpi (gang). Je alteracija ruske besede drug, ki pomeni prijatelj, in je le ena od mnogih originalnih besed v knjigi, saj je avtor v njej uporabljal nadsat, argo (skrivno govorico), ki ga je navdahnila ruščina (Russian).

Intensify

Besedo, ki pomeni nekaj okrepiti oziroma zaostriti, je iznašel angleški romantični pesnik Samuel Taylor Coleridge leta 1817. V opombah (notes) svojega dela, kjer se je beseda prvič pojavila, je svoj izum tudi branil (defend): sinonim, besedna zveza to render intense, naj bi namreč porušila (demolish) stavek ter uničila harmonijo (harmony) postavitve besed in logične razporeditve misli.

Eucatastrophe

S to besedo je JRR Tolkien, avtor Gospodarja prstanov, opisal nenaden (sudden), a dober konec (ending) zgodbe, ki iz bralca izvabi solze (tears) sreče. Začetni »eu«, ki je dodan besedi catastrophe, prihaja iz grščine in pomeni dober.

Doublethink

Izraz prihaja iz knjige 1984, za katero si je pisatelj George Orwell izmislil jezik, ki se imenuje Newspeak. Beseda doublethink se danes dejansko uporablja v vsakdanji govorici, pomeni pa hkratno sprejemanje dveh nasprotujočih (opposing) si mnenj (opinion) ali prepričanj. V knjigi je doublethinking posledica indoktrinacije (indoctrination) totalitarne politične stranke, ki je pripomogla k pomenu izraza, kot ga uporabljamo danes.

Tattarrattat

Irski pisec James Joyce je bil velik izumitelj besed, vendar pa je le redko katera od njih postala priljubljena v vsakdanji (everyday) govorici. V Oxfordov slovar so dodali besedo tattarrattat in jo razložili kot skupek kratkih, ostrih (sharp), trkajočih, tapkajočih zvokov, za lažje razumevanje pa so dodali še primer iz dela Ulikses: »I knew his tattarrattat at the door.«

Angleščina v Linguli po izvirni govorni metodi

To je le nekaj angleških izrazov, ki so jih iznašla znana imena angleške literature. Angleščina v Linguli omogoča spoznavanje novih angleških izrazov, izboljšali pa boste tudi svojo slovnico in izgovarjavo.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.