Angleščina – beseda leta 2015

Angleščina je jezik, v katerem dnevno nastajajo nove besede in izrazi, danes so njihovo »gojišče« predvsem družbena omrežja in spletni portali. Vsako leto pa sestavljavci slovarjev izberejo naj besedo leta.

angleščina

Pri slovarju Collins Dictionary so izbrali besedo »binge-watch«, ki označuje ogled več kot treh epizod neke serije v enem dnevu, običajno na spletu.

In katere so naj nove besede leta 2015?

  • Pri slovarju Collins Dictionary so izbrali besedo »binge-watch«, ki označuje ogled več kot treh epizod neke serije v enem dnevu, običajno na spletu.
  • Pri slovarju Merriam-Webster so za besedo leta določil kar pripono »-ism« (-izem). Med najbolj pogostimi iskalnimi gesli s pripono -izem so se znašli socializem, terorizem, fašizem in rasizem.

emojiZa največje presenečenje pa so zagotovo poskrbeli pri uredništvu slovarja Oxford Dictionary. Laskavi naziv je prejela beseda, ki to pravzaprav sploh ni, in sicer »emoji« oziroma čustvena ikona ali smeško. Čeprav je v rabi že od poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja, se je močno razširila šele v letošnjem letu.

 

In kateri izrazi so v minulem letu še obogatili angleški jezik?

1. Awesomesauce (prid.): zelo dobro, čudovito. Pridevnik je nastal kot skovanka besed awesome (čudovito) in weak sauce (slabe kakovosti).
2. Hangry (prid.): slaba volja kot posledica lakote. Pridevnik je kombinacija besed hungry (lačen) in angry (jezen). Izraz sicer ni nov, a se je komaj letos prebil v spletni Oxfordov slovar.
3. Manspreading (sam.): praksa, pri kateri moški, ponavadi na vlaku, sedi z razširjenimi nogami in tako zaseda prostor drugim.
4. Grexit. Samostalnik označuje morebiten izstop Grčije iz Evropske unije, sestavljen pa je iz besed Greece (Grčija) in exit (izhod).

Sledijo jim …

5. Lumbersexual: samostalnik označuje mlajšega urbanega moškega z brado, ki je oblečen v karirasto srajco. Gre za združitev besed lumberjack (drvar) in sexual (seksualen).
6. Fleek (prid.): brezhibno urejen. Izraz se večinoma uporablja kot fraza »on fleek«.
7. Feels (sam.): močni, večinoma pozitivni občutki.
8. Fat-shame (gl.): javno kritizirati nekoga zaradi njegove debelosti oziroma prekomerne teže in ga s tem osramotiti.
9. Dad bod (sam.): moško telo, ki ni pretirano izklesano niti debelo.
10. Pocket-dial (gl.): nenamenoma poklicati nekoga po mobilnem telefonu iz žepa hlač.

Angleščina v Linguli: več kot le učenje slovnice

Angleščina v Linguli ima za cilj izboljšanje vašega pogovora v angleščini in širitev besednega zaklada.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.