Cockney – barvit angleški dialekt

Ko se prijavimo na tečaj, se praviloma ne sprašujemo, katero zvrst angleščine se bomo v prvi vrsti učili, saj je normativ standardna različica. Vendar pa je angleščina prav zaradi svoje razširjenosti izjemno barvit in večplasten jezik. Ste morda že slišali za cockney?

angleščina

Beseda cockney dobesedno pomeni petelinje jajce.

Petelinje jajce

Beseda cockney dobesedno pomeni petelinje jajce (cock’s egg). To je jajce nepravilne oblike, ki naj bi ga izvalil petelin (cock ali rooster). Izvira iz leta 1840, prvotno (originally) je bil to slabšalni izraz (pejorative term) za mestne prebivalce (city dwellers). Danes pa opisuje (describe) prebivalce londonskega mestnega predela East End in na splošno Londončane (Londoners), ki pripadajo delavskemu razredu (working class).

Jezik tatov in žeparjev

Dialekt cockney naj bi nastal med prodajalci sadja in zelenjave (costermongers) ter tatovi (thieves) in žeparji (pickpockets) v East Endu. Ti so na ta način želeli skriti svoje nepoštene (dodgy) kupčije. Govorci tega dialekta imajo značilen naglas in izgovarjavo, najbolj zanimiva lastnost pa je rimajoči se sleng (rhyming slang). Ta temelji na (based on) besednih igrah (word play). Tako je cockney prava uganka (enigma) predvsem za tiste, ki se angleščine učijo kot tujega jezika, pa tudi za materne govorce (native speakers) angleščine.

Znate govoriti cockney?

Cockney Pomen Dobesedni prevod Preneseni pomen
Adam and Eve believe Adam in Eva verjeti
Bees and honey money Čebele in med denar
Box of toys noise Škatla z igračami hrup
Fisherman’s daughter water Ribičeva hči voda

Angleščina je polna posebnosti

Angleščina v Linguli razkriva še več zanimivih besednih iger, ki nas popeljejo prav v osrčje londonskega East Enda. Na tečaju boste spoznali nove besede, pa tudi kulturo in tradicijo angleško govorečih dežel. Bi želeli prebrati še o avstralski angleščini, ki je prav tako polna posebnosti?

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.