Grške besede v angleškem jeziku

Angleščina je polna besed, ki prihajajo iz grščine, enega najstarejših indoevropskih (indoeuropean) jezikov. Celo angleška beseda za abecedo, alphabet, je sestavljena iz imen prvih dveh grških črk, to sta alfa in beta. Grški vpliv je bil velik, saj v angleščini obstaja več kot 150.000 besed z grškim izvorom. Angleži so v stik z grščino prišli prek francoščine (French) in latinščine (Latin).

Celo angleška beseda za abecedo, alphabet, je sestavljena iz imen prvih dveh grških črk, to sta alfa in beta.

Sposojenke in angleščina

Mnogo sposojenk je sestavljenih iz delov besed, ki izhajajo iz grškega jezika. Poznavanje pomena teh »predpon« pomaga pri razumevanju sestavljenih besed.

  • auto (samo) – automatic, autonomous – avtomatski, avtonomen
  • tele (daleč) – telephone, telegraph, telescope – telefon, telegraf, teleskop

Zgodbe iz grške mitologije

Nekatere besede pa so povezane z zgodbami iz grške mitologije (mythology):

Europe – Evropa

Evropa je bila po grški mitologiji princesa z velikimi očmi. Njeno ime v grščini izhaja iz besed evrys – širok in ops – oko. Vanjo se je zaljubil vrhovni bog Zevs, ki se je spremenil v belega bika (bull), da se ji je lahko neopaženo približal. Usedla se je na njegov hrbet, on pa jo je odpeljal v daljno deželo, ki se danes imenuje Europe – Evropa.

Marathon – maraton

Maraton je tek na dolge proge. Uradno je dolg 42,1 kilometra, kar je točna razdalja (distance) med Atenami in Maratonskim poljem. Legenda pravi, da je sel pretekel celotno pot, da bi svet obvestil o grški zmagi nad Perzijci (Persians).

Melancholy – melanholija

Beseda ima zelo zanimiv izvor. Nastala je iz grških besed melas – črna in khole – žolč (bile). Včasih so namreč verjeli, da takrat, ko smo žalostni, vranica (spleen) sprošča preveč črnega žolča (black bile).

Music – glasba

Beseda music pomeni umetnost Muz, devetih zaščitnic umetnosti in znanosti. Muzej (museum) je prvotno pomenil oltar (shrine), posvečen Muzam.

Panic – panika

Beseda izhaja iz imena grškega kozjega boga Pana, ki je strašil Muze.

Narcissism – narcisizem

Narcis je bil mladenič, ki se je zaljubil v samega sebe, ko je na gladini jezera zagledal svoj odsev. Vanj se je zaljubila tudi nimfa (nymph), ki se je izgubila v nič, ker ji ni vračal ljubezni. Za njo je ostal le še njen glas – imenovala se je Eho (Echo) – odmev.

Angleščina v Linguli po izvirni govorni metodi

To je le nekaj angleških besed, ki izhajajo iz grščine in se uporabljajo še danes. Angleščina v Linguli je odlična priložnost, da spoznate nove besede in z njimi razširite svoj besedni zaklad.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.