Angleščina – govoriti kot Hamlet

Angleščina nudi veliko zanimivosti. Ko govorimo v angleščini, pogosto uporabljamo fraze, ki se nam zdijo samoumevne, saj se uporabljajo tako rekoč »od nekdaj«. Le malokrat se vprašamo, kdo jih je prvič uporabil. Veliko fraz prihaja izpod peresa pomembnega angleškega dramatika in pesnika renesančne dobe, Williama Shakespeara.

  1. ”All that glitters is not gold.”

Frazo je v najbolj znani obliki prvič uporabil Shakespeare, in sicer v dramski igri Beneški trgovec. Pomeni pa, da nima vse, kar ima drag videz, tudi visoke vrednosti, kar se lahko nanaša na mnogo stvari.

V slovenščini ta rek prav tako poznamo, glasi se: »Ni vse zlato, kar se sveti.«

  1. ”All’s well that ends well.”

Znani rek, ki pomeni »konec dober, vse dobro«, je hkrati naslov Shakespearove komedije.

  1. ”best foot forward”

Izraz, ki ga je Shakespeare uporabil v zgodovinski igri King John, pomeni, da moraš vedno dati od sebe le najboljše, da na ljudi narediš dober vtis.

  1. ”Neither a borrower nor a lender be.”

Stavek je v drami Hamlet izrekel Polonij, ki je svojemu sinu svetoval, naj prijatelju nikoli ne posodi denarja niti naj si ga od prijatelja ne izposodi sam, saj bo tako izgubil oboje, denar in prijatelja. Stavek se še vedno uporablja kot dober nasvet.

  1. ”to break the ice”

Izraz, ki pomeni »prebiti led«, je še vedno pogosto uporabljan, na primer, ko želimo razložiti, da se v neprijetni situaciji pogovor ni mogel začeti, dokler eden od sogovorcev ni začel govoriti in je s tem »prebil led«. Shakespeare ga je populariziral v svoji igri Ukročena trmoglavka.

  1. ”to breathe one’s last”

Izraz, ki je preživel vse do danes, pomeni smrt osebe. Shakespeare ga je uporabil v igri Henry VI.

  1. ”to beggar all description”

Shakespeare je ta izraz uporabil v igri Antonij in Kleopatra, pomeni pa nekoga ali nekaj, česar se ne da opisati.

Angleščina je polna posebnosti

To je le nekaj Shakespearovih fraz, obstaja jih še veliko. Podobne fraze pa so nastale tudi v sodobnem času. Če bi se jih radi naučili, je angleščina v Linguli odlična priložnost, saj vas poleg piljenja fraz in drugega izrazoslovja navdušimo tudi za angleško kulturo.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.