Angleščina – beseda leta 2018

Že petnajsto leto so pri Oxfordovem slovarju izbrali besedo, ki je najbolj zaznamovala preteklih 12 mesecev. V letu 2018 je naziv besede leta dobil pridevnik toxic. Angleščina vsako leto nudi nove besede in besedne zveze.

Zakaj prav beseda toxic?

tečaj angleščine

Letošnji izbor je zanimiv, saj ima beseda toxic v angleščini dolgo zgodovino.

Letošnji izbor je zanimiv, saj ima beseda toxic v angleščini dolgo zgodovino, poznajo jo namreč že od 17. stoletja. Aktualna je postala, ker je v zadnjem času mnogo govora tako o škodljivih snoveh in odpadkih kot o škodljivih razmerjih in delovnih mestih, odmevno gibanje (movement) #metoo pa je sprožilo pogovore o tako imenovani škodljivi možatosti.

Toxic – kar 45 % več ogledov

Leta 2018 je število ogledov pomena pridevnika (adjective) toxic v slovarjih naraslo kar za 45 odstotkov, saj se je beseda pojavila v številnih novih kontekstih.

Pri Oxfordu so pripravili seznam najpogostejših kolokacij (collocations) z besedo toxic:

 1. Chemical (kemikalija)
 2. Masculinity (moškost)
 3. Substance (snov)
 4. Gas (plin)
 5. Environment (okolje)
 6. Relationship (razmerje)
 7. Culture (kultura)
 8. Waste (odpadki)
 9. Algae (alge)
 10. Air (zrak)

angleške besede

Kaj pa besede spremljevalke

 • Orbiting

Ta glagolnik pomeni nenadno prekinitev neposredne komunikacije (communication) z neko osebo, ki jo še vedno spremljamo na socialnih omrežjih in se včasih odzivamo na njene dejavnosti (activities). Primer:

It’s also worth pointing out that, considering almost everyone you know and their uncle is on social media, orbiting is not limited to a romantic context.

 • Overtourism

Preveliko število turistov na priljubljenih lokacijah in ob znamenitostih (attractions), ki s svojim prihodom uničujejo lokalno okolje (environment) in zgodovinska prizorišča ter otežujejo življenje domačinov. Primer:

Overtourism has become a heavy burden for numerous ‘must-see’ locations in recent years, with a sharp rise in international holidaymakers fuelled by budget airlines and the widespread popularity of rental platforms, like AirBnB.

 • Techlash

Označuje močne in razširjene negativne občutke ter pomisleke ob naraščanju moči in vpliva (influence) velikih tehnoloških (technological) podjetij, še posebej tistih s sedežem v Silicijevi dolini (Silicon Valley). Primer:

Once hailed as society’s heroes, the tech giants we know and (used to) love have been braced for the oncoming techlash for several years now, but in 2018 the storm truly hit.

 • Gaslighting

Psihološko manipuliranje (manipulating) neke osebe do te stopnje, da ta podvomi o realnosti (reality) svojih prepričanj. Primer:

He had been gaslighting her for years, which affected her belief in herself and made her question her sanity.

Angleščina v Linguli po izvirni govorni metodi

To je le nekaj aktualnih besed v angleškem jeziku, vsak dan pa nastajajo nove ali pa stare dobivajo nove pomene. Angleščina v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da nadgradite svoje besedišče in izboljšate svoje znanje.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.