Angleške besede z nenavadnim izvorom

Tečaj angleščine seveda vključuje učenje besedišča (vocabulary) in zanimive pogovore. Angleščina je jezik z izjemno bogatim besediščem, saj so njeni izvirni govorci v svoji zgodovini prišli v stik z veliko narodi.

tečaj angleščine

Angleška beseda za šampon izhaja iz hindijščine in pomeni masažo.

Shampoo

Angleška beseda za šampon (no, tudi slovenska, saj rečemo enako) izhaja iz hindijščine in pomeni masažo (massage). Hindujska beseda, tvorjena iz korena chapati, je v začetku pomenila pritiskanje (pressing), gnetenje (kneading) ali blaženje (soothing). Definicije so leta 1860 razširili na umivanje las, v 50. letih 20. stoletja pa so pomen razširili tudi na pranje preprog in ostalih materialov.

 

Ketchup

Si ocvrt krompirček (fries) radi polijete s kečapom? Potem vas bo presenetil izvor te besede in morda se vam omaka ne bo več zdela tako slastna kot zdaj. Z besedo kôe-chiap so v 17. stoletju na Kitajskem poimenovali vložene ribe z začimbami (spices). V angleških slovarjih pa se je prvič pojavila leta 1690, kjer so jo zapisali kot Catchup.

 

Tattoo

tečaj angleščine

Tetoviranje.

Polinezijska beseda tatau pomeni znamenje na koži. V angleščini se je prvič pojavila v dnevniku (journal) Endeavour kapitana Jamesa Cooka, kjer je opisal navado tetoviranja med ljudstvi, ki jih je srečal v Polineziji. Tetoviranje je bilo v Angliji v navadi že pred srečanjem s Polinezijci, a so ga imenovali painting (slikanje).

 

Nightmare

Pravilni slovenski prevod za zgornjo besedo ni nočna mora, ampak zgolj mora. Besedna zveza nočna mora je namreč kalk, tj. dobesedni prevod iz angleščine. Beseda mare pomeni škratinjo, ki ponoči sedi na človeku in ga duši (suffocate) med spanjem. Okoli njega ovije pramen (lock) svojih las in mu skuša vsiliti slabe misli.

 

Robot

tečaj angleščine

Češka beseda robota pomeni prisilno delo.

Češka beseda robota pomeni prisilno delo (forced labour). Beseda robot, ki izvira iz nje, se je prvič pojavila v 20. letih 20. stoletja v znanstvenofantastičnem romanu češkega pisatelja Karla Čapka, ki opisuje izdelovanje umetnih ljudi.

 

Bogato besedišče za samozavestnejši pogovor

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam ponuja veliko priložnosti, da obogatite svoje besedišče. Poskrbite za samozavestnejšo komunikacijo z angleško govorečimi prijatelji.

 

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.