Yorkshire Parkin – tradicionalna jesenska peka

Britanci znajo uživati v deževnih jesenskih mesecih, to kažejo tudi tradicionalni jesenski recepti. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje britanske kulture in kulinarike.

tečaj angleščine

Slastno pecivo Yorkshire Parkin.

Priboljšek ob kresu – kaj je Yorkshire Parkin?

tečaj angleščineYorkshire Parkin je pecivo z lepljivim (sticky) sladkim testom in bogatim okusom aromatičnih začimb, ki spominjajo na jesen. Recept naj bi iznašel delavski razred (working class) v času industrijske revolucije, saj so bili ovseni kosmiči in melasa pomemben del njihovega jedilnika. Beseda parkin, ki pomeni Peter, je bila v tistem času pogost yorkshirski priimek (surname).

 

Tradicionalno kolač jedo ob dnevu Guya Fawkesa, to je 5. november, ki se imenuje tudi Bonfire Night. Takrat zakurijo kresove in spečejo jesenske sladice, ki jih skupaj s skodelico čaja uživajo ob praznovanju. Recepti za tovrstne priboljške najpogosteje vsebujejo melaso ali melasni sirup (black treacle) ter začimbe, poleg Yorkshire parkina pa so priljubljeni še bonfire toffees in toffee apples.

Remember remember the fifth of November – kdo je bil Guy Fawkes?

5. novembra 1605 so v stavbi angleškega parlamenta s pomočjo anonimnega namiga (anonymous tip) našli moškega in 36 sodov (barrels) eksploziva. Moški je bil Guy Fawkes, najbolj znani izmed 13 katoliških zarotnikov, ki so pripravljali atentat na kralja Jakoba I. Tako imenovana smodniška zarota (Gunpowder Plot) je bila eden od več neuspelih atentatov na kralja protestantske vere. Od Henrika VIII. dalje je bil kralj namreč tudi vrhovni vodja anglikanske cerkve. Ta se je uprla papežu in odcepila od katoliške. Katoliki v Veliki Britaniji so tako v tistem času postali osovraženi in so izgubili pravice (rights).

Guy Fawkes je bil eden od upornikov (rebels), ki je bil aretiran, a je svoje zločine (crimes) priznal šele po treh dneh mučenja. Takrat so protestanti začeli praznovati njegov neuspeli poskus in kmalu je kresovanje na 5. novembra postalo tradicija. Danes pa ostaja le priložnost za prijetno druženje ob ognju.

Recept za Yokshire Parkin

Sestavine:

 • 110 g zmehčanega masla
 • 110 g mehkega temno rjavega sladkorja
 • 55 g melase (black treacle)
 • 200 g zlatega sirupa (golden syrup) – najlažje ga najdemo v večjih nakupovalnih centrih, lahko pa ga nadomestimo tudi z bolj tekočim medom
 • 225 g ovsenih kosmičev
 • 110 g samovzhajajoče moke (self-raising flour)
 • 2 čajni žlički ingverja (ginger)
 • 1 čajna žlička mešanih začimb (cimet, muškatni orešček, klinček)
 • 2 srednje veliki jajci
 • 1 jušna žlica mleka
 • ščepec soli

Priprava:

Ventilatorsko pečico predhodno ogrejemo na 140 ⁰C, plinsko pa na 120 ⁰C ter namastimo pekač (tin) velikosti 20 x 20 cm.

Na manjšem ognju v posodi skupaj stopimo maslo, sladkor, melaso in zlati sirup. Mešanica (mixture) ne sme biti prevroča, na njej ne smejo nastati mehurčki (bubbles). Ko se vse sestavine enotno stopijo (melt), jih odstavimo z ognja, da se malce ohladijo.

V večjo posodo presejemo suhe sestavine in v sredo naredimo jamico. Postopoma (gradually) dodajamo stopljeno masleno mešanico in zmešamo. Dodamo še razžvrkljani (beaten) jajci in mleko ter vse skupaj zmešamo.

Mešanico prelijemo v pekač, ki ga lahko obložimo s papirjem za peko, saj je mešanica malce bolj tekoča kot za klasične (classic) biskvite. Pečemo približno uro in pol, med peko pa pazimo, da se pecivo ne zapeče preveč in postane suho.

Ko pecivo vzamemo iz pečice, ga najprej 20 minut pustimo v pekaču, nato pa ga prestavimo iz pekača in pustimo na rešetkah (rack), da se povsem ohladi.

Parkin nato ovijemo v aluminijasto folijo in ga položimo nazaj v pekač, kjer ga hranimo minimalno en dan ali vse do enega tedna (week), preden ga razrežemo, saj se bo s časom okus (flavour) obogatil, kolač pa bo dobil svojo lepljivo strukturo.

Tečaj angleščine za samozavesten govor

Da boste bolje razumeli recepte v angleškem jeziku, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer vas bodo izkušeni učitelji spodbudili k samozavestnejšemu pogovoru in poskrbeli za izboljšanje vašega besednega zaklada.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na prevodi@lingula.si.