Noč čarovnic in kulinarične čarovnije

Tečaj angleščine omogoča učenje jezika prek spoznavanja angleške kulture, del katere je tudi hrana, mojstrovine v kuhinji pa postanejo še bolj raznolike, če imamo možnost poseči po receptih v tujem jeziku.

tečaj angleščine

Bučna pita je del menija za noč čarovnic.

Trick or treat?

Poznate noč čarovnic, ko otroci našemljeni hodijo od hiše do hiše in prosijo za posladek s frazo “Trick or treat”? Običaj ima korenine na Irskem in v preteklosti ga niso zaznamovale sladkarije, ampak jedi, narejene iz jesenskih pridelkov. Kelti so 31. oktobra praznovali »samhain«, ki označuje konec poletja in naznanja hladno polovico leta. Verjeli so, da lahko na ta večer duše umrlih pridejo v naš svet, zato so zle duše odganjali z izrezljanimi repami in maskami.

V Ameriki so to navado povezali s krščanskim praznikom vseh svetih in tako je nastal Halloween (All Hallows’ Eve). Maske so ostale, izrezljano repo pa je zamenjala buča, ki je tudi ena najbolj priljubljenih poljščin v Ameriki.

Tradicionalni meni za noč čarovnic

tečaj angleščine

Kuhano vino.

Samhain je bil čas posta, jedli so zelenjavo in krompir. Tradicionalna keltska pojedina bi bila sestavljena iz naslednjih jedi:

  • Irish Colcannon (tradicionalna irska jed iz pire krompirja in kuhanega zelja)
  • Boxty Pancakes (palačinke iz krompirja)
  • Fresh Corn on the Cob (kuhana koruza)
  • Mulled Vine (kuhano vino)

Za sladico pa bi pripravili:

  • Barmbrack (kruh z rozinami) je osrednja jed irskih običajev. V sredino kruha postavijo predmet, pogosto prstan, in oseba, ki ga dobi, naj bi imela srečo.
  • Pumpkin Pie (bučna pita), ki je tako priljubljena, da ima celo dva praznika! Preberite recept.

Tečaj angleščine z Lingulo

Tečaj angleščine je priložnost, da se naučite tudi angleških besed, ki vam bodo odprle vrata v svet angleških kulinaričnih užitkov in receptov.