Britanski kruhki in njihovo poimenovanje

Angleščina v Združenem kraljestvu je bogata mešanica lokalnih dialektov in slengovskih izrazov. Prav zato ne preseneča, da obstaja neskončno imen tudi za tako preproste stvari, kot so pekovski izdelki. Vsako mesto ima lahko povsem svoj izraz za priljubljene pekovske štručke. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z britansko kulturo.

tečaj angleščine

Bread roll je preprost majhen kruhek, ponavadi okrogle oblike.

Težavno poimenovanje, preprosta zgodovina

Bread roll je preprost majhen kruhek, ponavadi okrogle oblike. Lahko ga prerežemo na pol in si z njim napravimo sendvič ali pa ga jemo kot prilogo pri kosilu (lunch). Prvega naj bi spekli v Angliji leta 1581. Peki različnih mest so pecivo poimenovali glede na to, kako so pripravili testo (dough), spekli štručke in glede na obliko (shape).

Kljub temu da je to le preprosta štručka, jo je v Združenem kraljestvu pogosto zelo težko naročiti (order). Njeno ime ima namreč mnogo lokalnih variacij. Beseda bread zgodovinsko ni označevala kruha, temveč katerikoli pekovski izdelek. Cake in loaf pa sta se nanašala na velikost in obliko. To je razlog, da nekatere lokalne variacije za besedo bread roll vsebujejo besedo cake. In to čeprav gre za slano pecivo.

Bread roll, bun, cob ali barm cake?

tečaj angleščineDebata (debate) o imenu priljubljenih štručk je tako zanimiva, da so izvedli celo anketo. Kar 25.000 ljudi v Angliji so vprašali, kako poimenujejo preprosti (simple) bread roll.

  • Kar 52 % Anglije uporablja ime bread roll ali roll, ki se najbolje obnese po celotnem Združenem kraljestvu.
  • V predelu Midlands najraje uporabljajo besedo cob.
  • Severni del Anglije z manjšino v Yorkshiru najpogosteje uporablja besedo buns.
  • Barm cake ali barm je beseda, ki jo najpogosteje izberejo v Manchestru. Vendar je tam lokalnih variacij v imenih toliko, da jo uporablja le tretjina (a third) tamkajšnjega prebivalstva.
  • V Anglijo je prišla tudi različica bap, ki jo slišimo v Staffodshiru in Cornwallu.

Kar 12 % Angležev pa štručko imenuje s povsem svojimi različicami. Pri tem izstopajo (stand out) besede muffin iz Manchestra, tea cake iz Zahodnega Yorkshira in batch iz Warwickshira. Obstajajo tudi manj pogoste različice, kot so stottie, oven bottoms, scufflers in breadcakes. Na Škotskem uporabljajo različici bap ali morning roll, na Severnem Irskem pa najpogosteje izberejo besedo bap.

Posebnosti lokalnih štručk

Čeprav je bread roll ponavadi štručka belega kruha, se pod vsemi različnimi imeni skrivajo tudi manjše lokalne posebnosti.

  • Morning roll je bela štručka z bolj hrustljavo skorjico.
  • V Glasgowu so Scotch morning rolls ponavadi nadevane s klobasicami, krvavico, ocvrtim jajcem ali krompirjevim kruhkom.
  • Če bread roll naročimo v Newcastlu, nam bodo ponudili stotty ali stottie cake, tradicionalen sploščen (flat) kruhek. Originalno so ga pripravljali iz ostankov krušnega testa, ki ni dvakrat vzhajal. Spekli so ga na dnu pečice, ko se je ta že ohlajala.
  • Če si kruhka zaželimo v Liverpoolu, lahko izbiramo med različico iz bele ali črne moke, a jo moramo naročiti z lokalnim izrazom – bin lid.
  • Na Škotskem v Aberdeenu bomo našli tako imenovani Aberdeen rowie, ki ga poznajo tudi pod imenoma rollie ali buttery. Ta po okusu spominja na rogljiček (croissant), saj je v njem velika količina masla (butter). Tradicionalno so ga pripravljali za ribiče, ki so se za več dni odpravili na morje. In prav zato so v testo dodali veliko masla, da štručka ostane sveža (fresh) dalj časa.

Tečaj angleščine omogoča spoznavanje kulinarike

Da boste ob svojem naslednjem obisku Združenega kraljestva naročili prave kruhke, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer se boste spoznali z najbolj uporabnim besediščem in postali samozavesten govorec.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.