Angleški sendvič, slaven po celem svetu

Kaj imajo skupnega angleški plemiči in sendviči?

Tečaj angleščine ponuja številne zanimivosti. Sendvič – dve rezini kruha in nekaj vmes – je verjetno najbolj razširjena jed na svetu, ki jo uživamo doma ali na poti, saj je praktična, ponuja nešteto okusov in je preprosta za pripravo.

tečaj angleščine

Kako so sendviči povezani z angleškimi plemiči?

Zakaj pa se ta kombinacija živil imenuje sendvič?

Legenda pravi, da je bil John Montagu, četrti sandwiški grof (4th Earl of Sandwich), strasten kvartopirec (gambler). Še posebej rad je igral cribbage (igra s kartami, popularna v Veliki Britaniji in ZDA).

Angleški aristokrat je bil tako zavzet za igro, da ni imel časa niti jesti, zato je naročil svojemu lakaju (valet), naj položi meso (meat) kar med dve rezini kruha (two slices of bread). Tako mu med jedjo ni bilo treba odložiti kart, prav tako pa jih ni zamazal z mastnimi rokami, saj se s prsti ni dotikal mesa, temveč le kruha. Njegovim soigralcem se je ideja zazdela imenitna, zato so tudi sami naročali »the same as Sandwich!« (isto, kar jé grof Sandwich!).

To ni bila nova jed

Seveda pa so jed poznali že prej. Imenovali so jo preprosto po sestavinah: bread and meat (kruh in meso) ali bread and cheese (kruh in sir). Prvič se je sicer v pisni obliki beseda sandwich pojavila v dnevniku Edwarda Gibbona, s katero je opisal »koščke mrzlega mesa.«

Danes ga jedo po vsem svetu

Američani pojedo vsak dan več kot 300 milijonov sendvičev! To je neverjeten podatek ob dejstvu, da celoten narod šteje nekaj več kot 300 milijonov ljudi. Najbolj priljubljen sendvič je s šunko in sirom.

Tečaj angleščine po izvirni govorni metodi

Da boste lažje naročili sendvič kar v angleščini, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste z učitelji, ki so posebej usposobljeni za govorno metodo Lingula – your Licence to Speak,  postali samozavestnejši govorci.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.