Irish Potato Farls in zgodovina krompirja

S prihodom krompirja v Evropo je ta poljščina začela svojo skoraj štiristoletno osvajanje vsakodnevne prehrane mnogih evropskih narodov. Na Irskem je krompir še danes pomembno osnovno živilo, ki ne manjka niti v tradicionalnih jedeh za zajtrk. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z irsko kulturo.

tečaj angleščine

Na Irskem je krompir še danes pomembno osnovno živilo.

Prihod krompirja – od kod prihaja »dobrosrčni španec«?

Krompir je še danes ena najpomembnejših sestavin irske prehrane (diet), o prihodu (arrival) tega osnovnega živila irske kuhinje pa je znano le malo. Nekateri prihod krompirja na irski otok povezujejo s sirom Walterjem Raleghom, ki se je udeležil mnogih potovanj v ameriško Virginijo.

Ena od zgodb torej pravi, da je krompir prišel s tako imenovanimi španskimi »prize ships«, ladjami, ki so jih Angleži odvzeli španskim posadkam. V Virginijo naj bi Ralegh poslal svojega prijatelja Thomasa Harriota kot svetovalca (advisor) na ekspediciji, ta pa je ob vrnitvi objavil poročilo, v katerem govori o gomolju (tuber), ki ga je poimenoval openawk. Študije kažejo, da je bil to najverjetneje le sladki krompir (sweet potato) in da ga Ralegh najbrž nikoli ni posadil na svojem posestvu v Corku.

Najbolj zgodovinsko verjetna je teorija, po kateri naj bi bili za krompir na otoku odgovorni Španci. V zgodnji zgodovini so na Irskem krompirju namreč rekli An Spáinneach Geal ali the white, or kind hearted Spaniard. Krompir je na Irskem postal pomembna poljščina (crop) prej kot drugje v Evropi, saj naj bi ga tja prinesli že leta 1586.

Great Famine – poguben primanjkljaj krompirja

tečaj angleščine

Polovica irskega prebivalstva je živela predvsem od krompirja.

Velika lakota na Irskem se je zgodila med letoma 1845 in 1849, ko je pridelek krompirja vsako leto zapored propadel. Napadla ga je namreč krompirjeva plesen (blight), bolezen, ki napade tako krompirjeve liste kot njegove gomolje. To je bilo najhujše obdobje lakote v evropski zgodovini, saj je do leta 1840 polovica vsega irskega prebivalstva živela predvsem od krompirja. Zanašali so se na pridelek dveh vrst krompirja, zato je bolezen, ki je po naključju (accidentally) prišla iz Severne Amerike in se je širila predvsem v nenavadno hladnem vremenu, ki je takrat doletelo Irsko, zlahka uničila celotno letino.

V tem času je umrlo okoli milijon ljudi, vsaj okoli dva milijona pa se jih je izselilo. Kar 49 odstotkov priseljencev v Ameriko med letoma 1841 in 1859 je bilo irskega rodu, posledice (consequences) pa se še danes vidijo v tem, da se je število prebivalstva na otoku drastično zmanjšalo. Leta 1921, ko so dosegli neodvisnost, je bilo prebivalcev zgolj za polovico števila pred veliko lakoto.

Krompirjev kruh – potato farl ali potato bread?

Potato farls je izraz, ki ga najpogosteje slišimo na območju Severne Irske, če pa se pomaknemo proti jugu k Republiki Irski, bomo slišali izraz potato bread. Tradicionalno so bili potato farls del bogatega zajtrka, imenovanega Ulster Fry, ki vsebuje vse od teh krompirjevih kruhkov do kruha, imenovanega soda bread, klobasic, black puddinga, slanine in ocvrtih (fried) jajc. Farl je beseda, ki prihaja iz irske besede fardel in pomeni četrtino (quarter), s njo so opisali četrtino kosa kruha. Odlični so za zajtrk z jajci in ocvrtimi paradižniki, še boljši pa za to, da porabimo krompir, ki nam je ostal od kosila (lunch). Z nekaj masla bodo kruhki s hrustljavo skorjico in mehko sredico odlični tudi kot prigrizek.

Recept

Sestavine za potato farls:

 • 3–4 srednje veliki krompirji (približno 500 g)
 • četrtina skodelice moke
 • 1 čajna žlička soli
 • 2 jušni žlici masla

Če želimo celoten zajtrk ali fry up:

 • 2 jajci
 • 3 paradižniki
 • 2 jušni žlici olivnega olja

Priprava

 1. Krompir olupimo in ga narežemo na koščke. V vreli vodi ga kuhamo približno 15 minut, toliko da ga zlahka prebodemo z vilicami. Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in ga speremo z mrzlo vodo ter počakamo, da se ohladi. Uporabimo lahko tudi krompir, ki nam je ostal od kosila. Ohlajen krompir pretlačimo.
 2. Polovico pripravljene moke stresemo h krompirju, z drugo polovico pa pomokamo delovno površino.
 3. Moko skupaj z maslom in začimbami ter drugimi dodatki (po želji lahko uporabimo vse od curryja v prahu, bazilike, česna do pekoče paprika ali sira) zmešamo, da dobimo testo. Iz testa oblikujemo kroglice.
 4. Kroglice na pomokani površini sploščimo do debeline 1–2 centimetra. Za tradicionalno obliko jih lahko sploščimo v večji krog in jih razdelimo na štiri dele.
 5. Ponev ogrejemo na srednjo temperaturo in nato brez dodatka olja nanjo položimo potato farls, ki morajo biti rahlo pokriti z moko. Na vsaki strani jih pečemo približno 3–4 minute, da postanejo lepo rjavi, nato pa jih ponudimo z malo soli.
 6. Če želimo napraviti cel fry up, narežemo paradižnike na polovico.
 7. V ponev vlijemo nekaj olivnega olja in zvišamo temperaturo.
 8. V ponev poleg paradižnika dodamo še jajca. Paradižnike ocvremo na obeh straneh in oboje postrežemo s krompirjevimi kruhki.

Tečaj angleščine: več kot le učenje slovnice

Da boste kuharsko besedišče nadgradili še s kulturnim znanjem, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer učenje slovnice popestrimo s kulinaričnimi zanimivostmi.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.