Južnoafriške kulinarične posebnosti

Južnoafriška kulinarika je zlitje vplivov kuhinj avtohtonega prebivalstva, Nizozemcev, Francozov, Indijcev in Malezijcev in kot taka ponuja zelo zanimive kombinacije okusov, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje po svetu. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje zanimivosti o kulinaričnih posebnostih angleško govorečih dežel.

Braai – bogata ponudba mesnih jedi z žara

Biltong in droewors – prigrizka iz suhega mesa

Da se meso ne bi pokvarilo, so si pred iznajdbo hladilnikov avtohtoni prebivalci Južne Afrike pomagali z metodo sušenja mesa. Biltong je ponavadi goveje ali antilopino meso, ki je narezano na tanke kose in posušeno, droewors pa je na zraku posušena klobasa. Meso je obdelano s kisom (vinegar), soljo, sladkorjem in začimbami (spices), kot sta koriander in poper. Ponavadi ga uživajo kot prigrizek, dandanes pa te jedi pripravljajo tudi iz bolj eksotičnega mesa, na primer nojevega (ostrich).

Malva pudding – južnoafriška nedeljska sladica

Malva pudding je sladica, pripravljena iz sladkega in lepljivega (sticky) biskvita z marelično marmelado, servirana v vroči kremni (cream) omaki. Je del nedeljskega kosila in južnoafriška različica britanskega sticky toffee puddinga.

Braai/shisa nyama – ulična hrana

Braai ali shisa nyama, kar v jeziku zulu pomeni »zažgati meso«, izhaja iz Johannesburga, kjer so mesarji za vikende pred svojimi prodajalnami začeli postavljati žare (barbecue) in prodajati pečeno meso. Lokalne skupnosti se tako dobivajo za vikend ter ob glasbi in druženju uživajo ob bogati ponudbi mesnih jedi z žara.

Bobotie – nacionalni narastek

Bobotie, ki naj bi ga prinesli azijski priseljenci, je postala južnoafriška nacionalna jed. Sestavlja jo mleto meso, ponavadi začinjeno s curryjem, drugimi začimbami in suhim sadjem, na katerega polijejo mešanico jajca in mleka, nato pa vse skupaj zapečejo. Obstaja več različic recepta, nekateri dodajo še sestavine, kot so mleti mandlji (almonds).

Amarula don pedro – sladica iz avtohtonega likerja

Sladica in koktajl v enem je narejena iz južnoafriškega kremnega likerja (liqueur) amarula iz sadežev drevesa marula, ki mu domačini pravijo tudi slonje drevo. Zraven dodajo še vaniljev (vanilla) sladoled, zmiksajo in na vrh potresejo nastrgano čokolado.

Tečaj angleščine odpira obzorja

Južna Afrika ponuja še mnogo zanimivih jedi. Da si boste o njih lahko prebrali sami, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste poleg novega besedišča spoznali tudi zanimivosti o različnih kulturah po svetu, kjer govorijo angleško.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.