Ameriški krofi, priljubljena slaščica

Pri nas so krofi popularni predvsem okrog pusta, v ZDA pa je ta slaščica del vsakdana. Krofi so tako priljubljeni, da jih na leto ocvrejo (fry) več kot 10 milijard. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate zanimivosti ameriške kulture.

Krofi – prehrambni hit

V ZDA krofe prinesli Nizozemci

V ZDA naj bi krofe prinesli Nizozemci (the Dutch). Takrat so jih imenovali olykoeks oziroma oily cakes, kako pa je prišlo do poimenovanja doughnut, še ni povsem jasno (clear). Pravilen je tudi zapis donut. Po mnenju mnogih zgodovinarjev poimenovanje izvira iz oreškov (nuts), ki so jih dodali v sredico krofa, saj se ta v vročem olju ni tako dobro spekla kot zunanjost. Poimenovanje bi lahko izhajalo tudi iz besedne zveze dough knots, saj so bili krofi prvotno v obliki vozlov iz testa.

Krofi – prehrambni hit

Po letu 1933 so krofi postali hit in stalnica v prehrani delavskega razreda, saj se je njihova peka avtomatizirala in s tem pohitrila. Zaradi nizke cene si je lahko vsakdo privoščil svež krof pred službo. Prvi petek v juniju je bil razglašen za National Donut Day. Na ta dan se spominjajo deklet, poimenovanih kar donut girls, ki so med prvo svetovno vojno ameriškim vojakom (soldiers) delile krofe in kavo (coffee), da bi jih tako spomnile na dom.

Ali drži, da policisti obožujejo krofe?

Ocvrte slaščice so tudi del stereotipa (stereotype) o policistih; ti naj bi namreč krofe oboževali. Stereotip ima podlago v zgodovinskih okoliščinah: v petdesetih letih so se policisti, ki so delali v nočni izmeni (shift), za malico pogosto ustavili v prodajalnah krofov, saj so bile te odprte pozno ponoči ali zelo zgodaj zjutraj.

Bi dali svojemu otroku ime Donut?

S krofi pa niso obsedeni (obsessed) le policisti. Od leta 2011 v ZDA obstaja 10 ljudi, katerih uradni priimek je Doughnut, 13 ljudi pa nosi ime Donut, ki je tako pristalo na 245396. mestu po priljubljenosti imen.

Tečaj angleščine: usvojite novo besedišče

To je nekaj zanimivosti o enem najpriljubljenejših ameriških sladkih prigrizkov. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost za spoznavanje še drugih zanimivosti, predvsem pa seveda za veliko pogovora in širjenje besednega zaklada.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.