Ameriški koktajli in njihov izvor

Ameriška kulinarika se ne ponaša samo z dobro hrano, spremlja jo tudi odlična pijača. Koktajli so priljubljeni po vsem svetu, nekateri pa izhajajo prav iz ZDA. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate tudi zanimivosti o mešanju pijač.

Poleti se priležejo tudi osvežilne pijače, kot so koktajli.

Poleti se priležejo tudi osvežilne pijače, kot so koktajli.

Tom Collins

Ta koktajl je posledica zvijače (hoax) iz 19. stoletja. Mnogo Newyorčanov je leta 1874 slišalo o sebi nesramne govorice, ki naj bi jih okoli raznesel neki Tom Collins. Ljudje ga niso poznali, vendar so se jezno pognali na lov za njim. Iskali pa so ga zaman, saj se je izkazalo, da Tom Collins ne obstaja. Natakarji (bartenders) naj bi šalo izkoristili tako, da so vsakemu, ki je prišel vprašat po Tomu Collinsu, postregli s tem citrusnim napitkom (beverage). Fotografija: Will Shenton.

The Manhattan

Mešanica viskija, sladkega vermuta in grenčic (bitters) je ena od pijač, iznajdbo katere si pripisuje mnogo ljudi. Najverjetneje je nastala na zabavi v Manhattan Clubu, ki jo je priredila Jennie Winston, mati Winstona Churchilla. Fotografija: Graeme Maclean.

The Cosmopolitan

Koktajl, ki je pravzaprav navadna mešanica napitka, imenovanega kamikaze, in brusničnega (cranberry) soka, ki mu daje značilno rožnato barvo, ima svoj izvor (origin) v vsaj šestih mestih ZDA, saj je tako preprost, da ga je najbrž neodvisno iznašlo kar nekaj natakarjev. Cosmo, ki je vedno serviran v visokem kozarcu za martini, je postal še bolj popularen zaradi nadaljevanke Sex and the City. Fotografija: TheCulinaryGeek.

The Daiquiri

Med ameriškimi rudarji (miners), ki so delali na Kubi, se je znašel tudi ustvarjalec daiquirija, Jennings Cox. Mešanica ruma, sladkorja in limete (lime) je nastala že leta 1905, ko so Cox in nekaj njegovih prijateljev posedali v santiaškem baru. Pijača je bila tako okusna, da so jo prinesli s sabo v ZDA.

The Sazerac

Mešanica, ki spet postaja popularna, je eden izmed najstarejših koktajlov. Recepta se je spomnil lekarnar Antoine Peychaud in pijačo začel prodajati v svoji lekarni (pharmacy), ki je hitro postala znana kot kraj, kjer ponujajo ta poživljajoči (revitalizing) napitek. Bil je razglašen za uradni koktajl New Orleansa.

Tečaj angleščine odpira obzorja

To je le nekaj ameriških koktajlov. Če želite spoznati še kakšno zanimivost o ameriški kulturi in izpiliti svoje znanje angleščine, bo tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula odlična odločitev.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.