Najljubši okusni britanski piškoti

Poleg debate o pravilni pripravi čaja med Angleži obstajajo nasprotna mnenja še o tem, katere piškote si privoščiti ob čaju. Piškoti so tako pomembni, da imajo 29. maja svoj praznik. Tečaj angleščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate take in drugačne zanimivosti o Veliki Britaniji.

tečaj angleščine

Na državni dan piškotov Britanci objavijo rezultate ankete, s katero izberejo najljubši piškot leta.

52 piškotov na sekundo

Popoldansko pitje čaja je dokaj »mlada« britanska tradicija, v 19. stoletju jo je izumila vojvodinja Bedforda, ker je postala lačna v času med kosilom in zelo pozno večerjo. Prvotno so si ob čaju postregli s pecivom, imenovanim scones, marmelado (jam), maslom in popečenim kruhkom. Dandanes pa so pravo malico nadomestili piškoti (biscuits). V Veliki Britaniji jih na leto pojedo kar 70 milijonov kosov, kar je 52 piškotov na sekundo.

Naj piškot leta 2018 je …

Vsako leto na nacionalni dan piškotov objavijo rezultate ankete, s katero izberejo najljubši piškot leta. Za leto 2018 so Britanci izbrali Chocolate Digestive. Ime za piškot izvira iz starega prepričanja, da soda bikarbona (baking soda), sestavina tega piškota, pomaga pri prebavi (digestion). Mnenja o tem, ali je čokolada na zgornjem ali spodnjem delu tega piškota, so še vedno deljena. Prvo mesto v kategoriji piškotov za namakanje v vroč čaj so osvojili tisti z imenom Ginger Nuts, priljubljeni pa so še Jammie Dodgers, Custard Cremes, Bourbons, Jaffa in drugi.

Kateri piškoti pa so vam najljubši?

Specite okusne britanske tradicionalne piškote

Sestavine za Digestive Biscuits:

 • 150 g polnozrnate moke
 • 150 g ovsenih kosmičev (majhni koščki)
 • 125 g masla
 • 50 g rjavega sladkorja
 • 3 žlice mleka
 • 1/2 čajne žličke soda bikarbone
 • 1/4 čajne žličke soli

Po želji lahko dodate: sušene brusnice, koščke čokolade, arašidovo maslo ali mlete orehe.

Priprava:

 1. Zmešajte moko s kosmiči, sodo bikarbono in soljo.
 2. Posebej zmešajte omehčano maslo s sladkorjem.
 3. Mešanico z moko vmesite z maslom in sladkorjem ter prelijte z mlekom, da dobite kompaktno testo.
 4. Ovijte testo v plastično folijo in za 30 minut postavite v hladilnik.
 5. Po počitku na hladnem, testo razvaljajte na 5 mm debeline ter oblikujte piškote z okroglim modelčkom.
 6. Piškote položite na peki papir ter pecite 13 minut na 180 °C.
 7. Po pečenju jih pustite še 5 minut, da se ohladijo.
 8. Postrezite s čajem, kavo ali ob kozarcu mleka.

Škotski piškoti v obliki palčk ali trikotnikov

Tudi Škotska ima svoje piškote, ki so postali priljubljeni na dvoru (court) škotske kraljice Marie Stuart. Shortbread oz. škotski piškot je bil včasih narejen iz preprostih sestavin, kot sta oves in maslo (hrana revnih), saj so bile te sestavine ves čas na voljo. Tradicionalno so bili obogateni z limonino lupinico (peel), oreščki ali kumino. Z vilicami so na testo naredili značilne vzorčke in jih pečene narezali na koščke v obliki palčk – fingers – ali trikotnikov, imenovanih Petticoat tails.

Tečaj angleščine: obogatite svoje znanje

Da se boste spoznali še z drugimi britanskimi običaji in zanimivostmi, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste ob tem nadgradili svoje besedišče in izpilili svoj izgovor.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.