Poutine – znana kanadska specialiteta

Poutine je znana zelo priljubljena kanadska jed, ki prihaja iz province Quebec in je eden njenih nacionalnih simbolov. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje kulinarike in kulture angleško govorečih držav.

tečaj angleščine

Pravi poutine naj bi bil ocvrt v masti in nikakor ne v olju.

Iznajdba, zavita v skrivnost

Poutine, ki bi ga Kanadčani izgovarjali bolj peu-tin kot poo-tin, naj bi bil prvič pripravljen leta 1957 v mestu Warwick v Quebecu, a si recept prisvajajo še štiri druga mesta. Prvič naj bi si ga privoščil lačen voznik tovornjaka, ki je na svoj ocvrti krompirček (french fries) želel dodati še koščke (curds) sira čedar. Gostilničar mu je v francoščini zabrusil, da bo napravil nered. Ime specialitete naj bi izhajalo iz quebeške (Quebecois) besede za nered (mess).

Sprejemljive verzije in pravi poutine

Ni vsak poutine pravi kanadski. V Kanadi so poleg originalnega recepta sprejemljive še italijanska različica, polita z omako bolognese, pekoča z dodatkom tabasca, galvaude z mletim piščancem in grahom (peas) ter dulton z mleto govedino. Pravi poutine naj bi bil ocvrt v masti (lard) in nikakor ne v olju.

Recept za kanadski poutine

Sestavine

Omaka za poutine

 • 4 jušne žlice masla
 • 1 jušna žlica začimb za perutnino
 • 1/4 skodelice večnamenske moke
 • 2 skodelici goveje jušne osnove
 • 2 skodelici perutninske jušne osnove
 • 2 jušni žlici koruznega škroba
 • 2 jušni žlici vode
 • 1/2 čajne žličke soli ali po okusu
 • 1/2 čajne žličke popra ali po okusu

Poutine

 • približno 1,5 kg rustikalnega krompirja
 • 4 skodelice repičnega olja ali masti
 • 2 skodelici koščkov sira na sobni temperaturi

Priprava

Omaka

 1. V večji kozici na srednji temperaturi stopimo maslo. Dodamo začimbe in kuhamo 30 sekund, da oddajo aromo. Dodamo moko in mešamo (mix) približno dve minuti.
 2. Dodamo govejo in perutninsko jušno osnovo in mešamo do vretja. V manjši posodici v vodi raztopimo koruzni škrob in ga zamešamo v omako. Omako kuhamo in redno mešamo še 3–5 minut, dokler se ne zgosti. Začinimo še s soljo in poprom.

Ocvrt krompirček

 1. Krompir dobro operemo, ga olupimo (lahko ga pripravimo tudi neolupljenega) in narežemo (cut) na palčke.
 2. Narezan krompir damo v mrzlo vodo za 30 minut, kar bo preprečilo oksidacijo in odstranilo odvečni škrob. Pred cvrtjem jih vzamemo iz vode in osušimo na papirnati brisački (paper towel).
 3. Krompirček nato damo v cvrtnik, ogret na 160 stopinj, in ga cvremo 5–7 minut ali do rahlo rjave barve. Nato ga vzamemo ven in položimo na rešetko, da odvečno olje odteče. Nato povišamo temperaturo cvrtnika na 180 stopinj in krompirček ocvremo še enkrat za dve minuti ali do zlatorjave barve.

Poutine

 1. Če omaka ni več vroča, jo moramo še enkrat pogreti, preden jo polijemo čez krompirček.
 2. Za serviranje lahko uporabimo en velik krožnik ali pa oblikujemo več manjših porcij. Na krožnik damo krompirček, nanj pa potresemo koščke sira, čez vse pa polijemo vročo omako in prekrijemo celotno jed.
 3. Okrasimo z začimbami (spices) in mletim poprom ter postrežemo.

Tečaj angleščine z izkušenimi učitelji

Tečaj angleščine v Linguli z odličnimi učitelji je prava priložnost za spoznavanje tako kulture in kulinarike kot novih angleških besed. Z njimi boste razširili svoje besedišče, vaš pogovor v angleščini pa bo bolj tekoč.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.