Legendarni ameriški meni in njegov nastanek

Kako je nastal legendarni ameriški meni?

Si sploh lahko predstavljamo Ameriko brez newyorške sirove tortice ali čikaške pice iz ponve? Za temi legendarnimi ameriškimi priboljški pa stojijo tudi legende o njihovem nastanku. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se pobliže spoznate z ameriško kulturo.

učenje angleščine

Le kdo bi si mislil, da je corn flakes nastal po nesreči.

Philly cheesesteak – ko hot dog postane dolgočasen

Philadelphia cheesesteak je podolgovat sendvič, sestavljen iz štručke, imenovane hoagie roll, narezanega govejega (beef) zrezka in stopljenega sira. Včasih povrhu potresejo še praženo čebulo ali papriko. Zgodba pravi, da naj bi se nekega dne brata Pat in Harry Olivieri naveličala pripravljati hrenovke za hot dog in sta zato začela eksperimentirati z nadevi (toppings).

Ko sta popekla steak in z njim nadevala štručko, se je pri njunem kiosku ravno ustavil taksist in naročil takšen sendvič. Povpraševanje (demand) je naraščalo, zato sta brata odprla Pat’s King of Steaks, prvi steak sandwich shop v Philadelphii. Joe Lorenzo, ki je delal v njuni restavraciji, je kasneje dodal še sir, cheesesteak pa še danes ostaja ena najbolj znanih ameriških poslastic.

Chicago Deep Dish Pizza – kjer se Italija stopi z ZDA

Pica ima zelo pomembno mesto v ameriški kulinariki, saj v ZDA obstaja mnogo različic. To so vse od newyorške s tenko skorjo do legendarne čikaške pice. Pica, spečena v naoljeni železni ponvi, ima debelo testo, ki je prekrito s sestavinami v obrnjenem vrstnem redu. Najprej je na testo naložen sir, nato pa še bogati plasti mesa in paradižnika. V ZDA je prišlo mnogo neapeljskih (Neapolitan) izseljencev, ki so želeli ustvariti specialiteto, ki bi ponazarjala tako njihove italijanske korenine (roots) kot njihovo pripadnost Ameriki.

Tako sta Ike Sewell in Ric Riccardo iznašla nekaj povsem drugačnega. Nastala je italijansko-ameriška vrsta pice in leta 1943 sta v Chicagu odprla restavracijo Pizzeria Uno. Za njen obisk danes turisti (tourists) stojijo v vrsti.

Big Mac – velika bombeta, še večja priljubljenost

tečaj angleščine

Big Mac.

Danes vseprisoten (ubiquitous) del McDonald’sovega menija je bil predstavljen leta 1967, ko si je recepturo zanj izmislil Jim Delligatti, lastnik franšize (franchise) v Pittsburghu. Big Mac je narejen iz dveh govejih pleskavic (burger patties), posebne omake, ki je različica preliva (dressing) Thousand Island, lista solate ledenka (iceberg lettuce), ameriškega sira, kislih kumaric (pickles) in čebule, postreženih v bombeti s sezamom iz treh delov.

Danes je to ena najbolj prodajanih zvezd na meniju, saj jih po svetu prodajo kar 28 na sekundo. Vendar pa pri McDonald’su najprej niso bili navdušeni nad idejo. Bali so se namreč, da bi razširitev menija in ponudba dražjega burgerja odgnala kupce. Nato pa je Delligatti v lokalni pekarni (bakery) naročil večje sezamove bombete kot ponavadi. Razdelil jih je na tri dele, dodal omako po lastni recepturi in izdelek začel oglaševati v časopisu. Tako jih je prepričal z enim najbolj priljubljenih in najbolje oglaševanih burgerjev.

Kellogg’s Corn Flakes – iz napak se učimo

Ena najosnovnejših sestavin vsakega zajtrka, ki si ga privoščimo z mlekom ali jogurtom (yoghurt), je nastala ponesreči. John in Will Kellogg, brata in ustanovitelja podjetja Kellogg’s, sta poskusila napraviti granolo. Pri tem sta bila neuspešna (unsuccessful), saj sta zmotno (mistakenly) sploščila in popekla zrna pšenice (wheat berry). Will je po tem nadaljeval eksperiment in tako obdelal še koruzna zrna, ki so se mu zdela vredna poskusa. Tako je izboljšal recept in iznašel corn flakes.

Tečaj angleščine po izvirni govorni metodi

Zanimive zgodbe o ameriški kulinariki, ki je zagotovo eden slastnejših razlogov za obisk katere od 50 zveznih držav, so tudi krasna priložnost za izboljšanje bralnih sposobnosti v angleščini. Da bi jih spoznali še več in se ob tem seznanili s kulturnimi značilnostmi Amerike, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste z izkušenimi učitelji izboljšali besedni zaklad in postali samozavestnejši govorec.