Bučna pita, tradicionalna ameriška jed

Bučna pita je ena najljubših tradicionalnih ameriških jedi, ki ne sme manjkati niti na praznik zahvalnega dne. Jeseni, ko povsod dozori obilica buč, je bučna pita idealna jed za popestritev vsakdanjega jedilnika. Tečaj angleščine pa je odlična priložnost, da spoznate ameriško kulturo.

tečaj angleščine

Bučni piti so posvetili kar dva dni letu, in sicer 12. oktober in 25. december, ki sta oba razglašena za National Pumpkin Pie Day.

Jed z dvema praznikoma

Buča je simbol, ki spominja na sezono žetve (harvest) in dozori v jeseni. Zato je to idealen čas za bučno pito, ki se v Ameriki je jeseni in pozimi, tudi za božič in zahvalni dan. Bučni piti so posvetili kar dva dni letu, in sicer 12. oktober in 25. december, ki sta oba razglašena za National Pumpkin Pie Day. Bučna pita je narejena iz bučne jajčne kreme (custard) oranžne do rjave barve, ki ima redko še pokrov iz skorje. Ponavadi je začinjena s cimetom, muškatnim oreščkom, nageljnovimi žbicami (clove) in ingverjem (ginger).

Od prvega recepta do glavnega mesta buč

tečaj angleščine

Buče so bile sestavni del prvega praznovanja zahvalnega dne.

Čeprav so bile buče sestavni del že prvega praznovanja zahvalnega dne (Thanksgiving Day), takrat še niso jedli bučne pite, ki je danes tradicionalna jed Severne Amerike. Ameriški kolonisti (colonists) so takrat buče uporabljali le v skorji pite, ne v nadevu (filling).

Pite, kot jo poznamo danes, niso pripravili vse do 18. stoletja, prvi recept zanjo naj bi bil objavljen leta 1796 v knjigi, ki je prva povzemala tradicijo ameriške kuhinje. Leta 1929 pa je bila v Ameriki predstavljena vložena (canned) buča Libby’s, iz katere so še danes narejene mnoge bučne pite značilne oranžne barve.

Mesto Morton v Illinoisu, kjer je tovarna za vlaganje buč Libby’s, samo sebe celo imenuje glavno mesto (the capital) buč na svetu.

Recept za tradicionalno ameriško bučno pito

Sestavine:

 • 750 g olupljene in na manjše kose narezane buče
 • 350 g krhkega testa za pito
 • malo moke
 • 140 g sladkorja v prahu
 • pol čajne žličke soli
 • 1 čajna žlička cimeta
 • pol čajne žličke sveže nastrganega muškatnega oreščka
 • 2 jajci, razžvrkljani
 • 25 g masla, stopljenega
 • 175 ml mleka
 • 1 čajna žlička sladkorja v prahu za okrasitev

Priprava:

 1. Bučo damo v veliko kozico (saucepan), jo prekrijemo z vodo in zavremo. Pokrijemo s pokrovom in kuhamo še 15 minut, da je buča mehka (tender). Nato odcedimo vodo in pustimo, da se buča ohladi.
 2. Pečico ogrejemo na 160 stopinj. Na pomokani površini razvaljamo testo in ga položimo v pekač z obodom 22 centimetrov, nato ga 15 minut hladimo. Testo pokrijemo s papirjem za peko (parchment paper) in za 15 minut damo v pečico. Nato odstranimo papir za peko in pečemo še 10 minut, dokler ni testo zlatorjavo in strukture piškota. Takrat ga odstranimo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi.
 3. Temperaturo pečice povišamo na 200 stopinj. Ohlajeno bučo skozi sito (sieve) prepasiramo v večjo posodo. V drugi posodi zmešamo sladkor, sol, muškatni orešček in polovico cimeta. Dodamo razžvrkljani jajci, stopljeno maslo in mleko, nato pa vse skupaj vlijemo k bučnemu pireju (purée) in mešamo, da nastane enotna zmes. Mešanico prelijemo v pekač na testo in pečemo 10 minut, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo še 35 do 40 minut, dokler se nadev ne poleže.
 4. Pustimo, da se ohladi, nato pito vzamemo iz pekača. Preostali cimet zmešamo s sladkorjem v prahu in potresemo po piti za okrasitev.

Tečaj angleščine: spregovorite suvereno

Bučna pita je le ena od značilnih ameriških kulinaričnih specialitet, njihova kuhinja pa ponuja še mnog več. Da se boste čimbolj spoznali z ameriško kulturo, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste pridobili novo besedišče in izboljšali svoj izgovor.