Eggnog – ameriški jajčni liker

Tradicija pitja te sladke alkoholne pijače je v Ameriki zelo razširjena, saj še danes za marsikaterega Američana božični čas nima pravega vzdušja, dokler ne zadiši po jajčnem likerju. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se seznanite s tradicijami ameriške kulture.

eggnog

Eggnog – pijača s svojim mesecem in dnem

Nekoč zdravilo proti marsikateri bolezni

Prva različica tega napitka je bila priljubljena že v Veliki Britaniji, kjer so ga zaradi dragih sestavin, kot so mleko, jajca in šeri, pili večinoma aristokrati (aristocrats). V 19. stoletju so napitek celo priporočali kot zdravilo proti nekaterim boleznim, med drugim proti malariji (malaria). Samo ime eggnog naj bi izhajalo iz besede noggin, kot se imenuje majhen lesen kozarec, v katerem je bila pijača tradicionalno postrežena (served).

Pil ga je tudi George Washington

V 18. stoletju pa je recept s kolonisti (colonists) prečkal Atlantik, kjer je postal zelo priljubljen. Ker so bili davki na brandy in vino zelo visoki, so ga pogosteje začinjali s karibskim rumom (Carribean rum). Kmalu je postal božična tradicija.

Po svojem receptu naj bi ga pripravljal tudi George Washington in obiskovalcem ponujal različico, ki je vsebovala rum, rženi viski (rye whiskey) in šeri.

Pijača s svojim mesecem in dnem

Danes je okus jajčnega likerja zaslediti povsod, v vazelinih, bombonih, karamelah in celo žvečilnih gumijih (chewing gum). Božični večer na 24. decembra je hkrati National Eggnog Day, posvečen pa mu je tudi ves mesec, kajti december je National Eggnog Month.

Jajčni liker – praznični recept

Najpogosteje uporabljeni začimbi (spices) v receptu sta cimet (cinnamon) in muškatni orešček (nutmeg), zanimivo pa je, da kljub tradicionalnemu receptu jajčni liker iz trgovine ne vsebuje surovih (raw) jajc.

Sestavine za osem ljudi:

 • 700 ml polnomastnega mleka (whole milk)
 • 240 ml sladke smetane (heavy cream)
 • 3 palčke cimeta
 • 1 strok vanilje (vanilla bean), prerezan, semena odstranjena
 • 1 čajna žlička sveže nastrganega (grated) muškatnega oreščka
 • 5 jajc, ločenih na beljak in rumenjak (separated)
 • 130 g sladkorja
 • 175 ml ruma ali bourbona

Priprava:

 1. V kozici (saucepan) zmešamo mleko, smetano, cimet, vaniljev strok in semena ter muškatni orešček. Kuhamo na srednjem ognju do vretja (boil). Takrat mešanico odstavimo z ognja in pustimo, da se tekočina navzame arome suhih sestavin.
 2. V veliki posodi ali električnemu mešalniku stepamo rumenjake (egg yolks) in sladkor, dokler mešanica ni gosta in blede (pale) barve. Počasi vmešamo (whisk) prej pripravljeno mešanico z mlekom in mešamo tako dolgo, da je zmes gladka. Dodamo rum ali bourbon in zmešamo. Postavimo v hladilnik čez noč ali za največ tri dni.
 3. Preden postrežemo, v posodi zmešamo beljake (egg whites) v srednje trd sneg. Počasi ga primešamo likerju (liqueur), nato pa ga nalijemo v kozarce in okrasimo z naribanim muškatnim oreščkom.

Tečaj angleščine: čas je za akcijo

Jajčni liker je le ena od kulinaričnih božičnih tradicij Amerike. Da bi spoznali še druge tradicije in zanimivosti ameriške kulture, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.