Britanski in ameriški okusi – spoznajte razliko

ZDA in Veliko Britanijo že od nekdaj povezuje jezik, ki pa kljub isti govorici nima »enakega okusa«. To se vidi pri izbiri sladkih in slanih prigrizkov, ki jih ta dva naroda uživata precej drugače. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje ameriške in britanske kulinarike.

tečaj angleščine

Kateri prigrizki pa so vaši najljubši?

Čips – od okusa zelene do piva

V ZDA bi priljubljenemu slanemu prigrizku rekli chips, medtem ko ga Britanci imenujejo crisps. Ameriški in britanski okus za ocvrt krompirček pa se ne razlikuje le v poimenovanju. V obeh državah si radi privoščijo dobro staro klasiko (classic), ki je začinjena le s soljo (salt). Vendarpa se raznovrstnost okusov, ki so na voljo na policah supermarketov, močno razlikuje.

tečaj angleščine

Čips – Britanci ga crisps, Američani pa chips.

Američani se najpogosteje odločijo za okuse, kot so kisla smetana (sour cream) in čebula, okus po žaru (barbecue) in čedarju (cheddar). Medtem pa imajo Britanci na voljo ogromno množico okusov. Majhna vrečka čipsa zraven obroka je v Veliki Britaniji praktično vsakdanja navada, manj vsakdanji za nas pa so njihovi okusi. Največ jih temelji na kisu (vinegar), med najzanimivejšimi pa najdemo škotski čips z okusom haggis in podzemne zelene (rutabaga), čips z okusom po pivu guinness, po paradižniku, jagnjetini z meto, kozjem siru in karamelizirani (caramelised) čebuli ter po tradicionalnem božičnem nadevu za purana.

Boste poskusili mravlje na deblu?

tečaj angleščine

Foto: katieboo36

Ants on a log je ameriški prigrizek (snack), med drugim sestavljen iz arašidovega masla (peanut butter), ki je v ZDA izredno priljubljeno. Za ants on a log vzamemo palčko zelene (celery), jo namažemo z arašidovim maslom in po njej posujemo rozine (raisins). Obstajajo tudi različice, kot so ants on vacation brez rozin in ants on a slip ‘n slide, kjer pred rozinami dodamo še med (honey).

Sladka Amerika – sladkor se poda tudi h klobasicam

tečaj angleščine

Javorjev sirup naj bi se podal tako k slanim kot sladkim jedem.

Britanci radi eksperimentirajo s slanimi prigrizki, ko pa pride do sladkorja, so veliko bolj zadržani od Američanov. Na britanskem krožniku (plate) bi le redko našli kombinacijo slanega in sladkega, Američani pa znajo ta okusa združiti v zmagovito (winning) kombinacijo, zato ni nič nenavadnega, da jedo palačinke s slanino ali klobasicami in po njih polijejo javorjev sirup (maple syrup). Njihova ljubezen do sladko-slanih kombinacij se kuha tudi med praznično večerjo. Ena izmed jedi na mizi za zahvalni dan je sladki krompir, zapečen z rjavim sladkorjem in penicami (marshmallows), ki ga jedo kot prilogo k puranu (turkey).

Še ena kulturna razlika med državama je v začimbnih omakah (condiments). Američani se odločajo za slajše okuse, kot so medena gorčica (honey mustard), žar omaka in kečap (tomato ketchup), Britanci pa imajo rajši bolj kisle različice, kot so majoneza, curry omaka in kis.

Ploščice za vsako priložnost – sladkanje brez pregrehe

tečaj angleščine

Zdrava alternativa čokoladnim ploščicam.

Obvezni del ameriškega menija so tudi ploščice (bars), ki niso samo priložnost za sladkanje s čokolado. Posebnost ameriškega trga so namreč power bars, ploščice za vsako priložnost, ki so jih razvili kot bolj zdrave alternative (alternatives) čokoladi. Obstajajo tako imenovane health bars za hujšanje, kot nadomestilo za obrok (meal), proteinske ploščice, energijske ploščice in tako naprej.

 

Tečaj angleščine po izvirni govorni metodi

Da se boste poleg spoznavanja okusov naučili tudi jezika, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste z učitelji, ki so posebej usposobljeni za govorno metodo Lingula – your Licence to Speak™, postali samozavestnejši govorci.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.