Angleške kulinarične specialitete

Angleži v nasprotju z mnogimi drugimi evropskimi narodi ne slovijo po svoji ljubezni do hrane, vendar imajo vseeno mnogo svojih specialitet in navad. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate tudi njihovo kulinariko.

tečaj angleščine

Angleški zajtrk

Zajtrk ponavadi jedo okoli osme ali devete ure zjutraj. Tradicionalno je bil angleški zajtrk sestavljen iz jajc, slanine, klobas, pečenega fižola (baked beans), gob (mushrooms) in opečenega kruha (toast). Dandanes pa si ob delavnikih pogosto privoščijo le skledo (bowl of cereal) kosmičev ali kos opečenca.

Kosilo čez teden ni enako kosilu za vikend

Kosilo si mnogo ljudi pripravi vnaprej in ga nese s sabo v službo. Včasih jedo tudi sendviče, zraven si privoščijo še sadje ali čips. Nedeljsko kosilo pa je priložnost, ko vsa družina skupaj sede za mizo in uživa ob tradicionalnem nedeljskem obroku. Ta je sestavljen iz pečenke (roast beef), zelenjave (vegetables) in krompirja (potatoes) ter yorkširskega pudinga (yorkshire pudding). Govedino (beef) ponavadi spremlja omaka iz hrena (horseradish), svinjino (pork) omaka iz jabolk in jagnjetino (lamb) omaka iz mete (mint).

Testenine za večerjo?

Večerja je tradicionalno kot glavni obrok spominjala na nedeljsko kosilo, danes pa si ljudje raje privoščijo curry, riž ali testenine (pasta).

Lokalne specialitete in cvrtje (frying)

Skozi čas je na tradicionalno britansko kulinariko vplivalo mnogo kultur, nekatere jedi pa so postale klasika.

  • Fish and chips – ob ocvrtem krompirčku postrežejo ribe, kot so polenovka (cod), vahnja (haddock) ali gruda (plaice), ki jih ocvrejo v masi (batter) iz moke.
  • Toad-in-the-Hole – jed z zanimivim imenom je precej preprosta: yorkširski puding, v katerem zapečejo še klobase.
  • Ploughmans’ Lunch – rezina sira in vložena čebula (pickled onion) na kosu kruha sta ime za večerjo, ki so jo ponavadi jedli delavci na kmetijah, ki so orali polja.
  • Bubble and Squeak – za pripravo te jedi uporabijo zelenjavo in meso od prejšnjega obroka in ga s pire krompirjem ocvrejo v ponvi.

Tečaj angleščine: spregovorite samozavestno

To je le nekaj prehranjevalnih navad in lokalnih jedi Velike Britanije, saj jih obstaja še mnogo. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da jih spoznate in spregovorite v angleščini.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.