Banana Bread, ameriška posebnost

Tečaj angleščine ponuja priložnost, da poleg slovnice spoznamo tudi kulinarične posebnosti angleško govorečih narodov. Ena izmed najbolj priljubljenih ameriških jedi je denimo Banana Bread.

tečaj angleščine

Priljubljeni banana bread.

Čajni kolaček s preprostimi sestavinami

Bananin kruh je svojemu imenu navkljub bolj sladica kot priloga (side dish), saj se lahko ponudi zraven čaja. Priprava je preprosta in hitra, zato je sladica dobila tudi ime hitri kruh (quick bread). V ZDA je tako priljubljen, da so 23. februar razglasili za National Banana Bread Day.

Sladica je postala popularna med ameriško veliko gospodarsko krizo, ko hrane ni bilo v izobilju. Gospodinje tistega časa so morale biti iznajdljive (resourceful) in varčne (economical), zato so naredile sladico iz sestavin, ki so bile lahko dostopne, in že preveč zrelih banan (ripe bananas).

Pripravite ga po svoje

Danes obstaja nešteto (countless) variacij bananinega kruha, lahko pripravite tudi čisto svojega. Dodate lahko sestavine, kot so oreški (nuts), suho sadje (dried fruits) in čokolada (chocolate).

Recept za bananin kruh

Potrebujemo:

  • 220 g moke (flour)
  • 1 žlico sode bikarbone (baking powder)
  • 1/4 čajne žličke cimeta (cinnamon)
  • 1/2 čajne žličke soli (salt)
  • 150 g sladkorja (sugar)
  • 4 zelo zrele banane (ripe banana)
  • 2 jajci (eggs)
  • 1/2 skodelice olja (oil)
  • 2 žlici kisle smetane (sour cream)
  • semena 1 stroka burbonske vanilje (bourbon vanilla)

Priprava

Pečico segrejemo (preheat) na 180 stopinj. Pekač namastimo (grease) s koščkom masla (butter), da se kruh ne prime. Banane z vilicami (fork) pretlačimo (mash) v pire. V posodi zmešamo (mix) moko, sodo bikarbono, cimet in sol.

Jajca in sladkor damo v posodo ter ju stepamo (whip) od 7 do 10 minut, da dobimo rahlo in puhasto zmes. Dodamo olje, banane, kislo smetano, vaniljo in suhe sestavine (dry ingredients) ter dobro premešamo.

Maso damo (put) v pekač in pečemo (bake) od 45 do 50 minut. Ko je bananin kruh spečen, ga vzamemo iz pekača, počakamo nekaj minut, da se shladi, in ga narežemo (cut).

Tečaj angleščine omogoča spoznavanje kulinarike

Da boste znali deliti svoje recepte z angleškimi govorci in jih povprašati o kulinaričnih posebnostih, poskrbimo v Linguli. Že začetni tečaj angleščine je oblikovan tako, da vas naučimo osnovnega besedišča s področja kulinarike.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.