Yorkshire Pudding, angleška priloga

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se poleg jezika spoznate še s kulinaričnimi dobrotami angleško govorečih narodov. Ena izmed njih je yorkshire pudding.

Jed, ki ima svoj praznik

tečaj angleščineYorkshirski puding je angleška dobrota, narejena iz zmesi jajc, moke in mleka ali vode. Pogosto je del tradicionalnega nedeljskega kosila, imenovanega Sunday Roast, ki vključuje še pečeno meso in krompir ter zelenjavo in omako (gravy). Yorkshirski puding je tako priljubljen, da ima celo svoj praznik, imenovan National Yorkshire Pudding Day, ki se praznuje na prvo februarsko nedeljo.

Priloga, predjed ali sladica?

Danes je yorkshirski puding najpogosteje priloga (side dish), tradicionalno pa naj bi bil samostojna jed (main dish) pred kosilom. Z njim so gospodinje nasitile lačne želodce (stomachs), ko na mizi ni bilo dovolj (enough) mesa. Danes pa je kljub temu bolj vsestranski (versatile), saj ga jedo tudi kot sladico –  odlično se namreč prilega k jagodam (strawberries), sladoledu in ostalim sladkim sestavinam. Ponekod mu dodajo celo tablico čokolade Mars (Mars bar).

Pomembna visoka temperatura

O receptu, ki je sicer zelo preprost, se še vedno krešejo mnenja (opinions), namreč o tem, ali je maso bolje pripraviti že dan pred peko ali jo po pripravi takoj uporabiti. Vsi pa se strinjajo, da mora biti maščoba na pekaču zelo vroča.

Sestavine:

  • 140 g moke (flour)
  • 4 jajca (eggs)
  • 200 ml mleka (milk)
  • sončnično olje (za peko) (sunflower oil)

Priprava:

Pečico segrejemo (preheat) na 230 stopinj. Pekač za mafine (muffins) enakomerno (evenly) naoljimo in ga postavimo v pečico, da se segreje.

Moko stresemo v posodo in vanjo dodamo jajca. Mešamo, dokler masa ni povsem gladka (smooth). Postopoma (gradually) dodajamo mleko in mešamo, dokler masa nima nobenih grudic. Začinimo s soljo in poprom.

Iz pečice vzamemo pekač in v luknje za mafine previdno in enakomerno zlijemo maso. Pekač damo za 20 do 25 minut nazaj v pečico in je ne odpiramo, dokler se pudingi ne dvignejo in porjavijo. Postrežete (serve) jih lahko takoj ali pa jih zamrznete (freeze) do enega meseca.

Tečaj angleščine za lažje razumevanje

Receptov za odlične angleške specialitete je še veliko, da pa jih boste prebrali kar v angleškem jeziku, poskrbimo v Linguli. Tečaj angleščine je odličen način za učenje angleščine in širitev besednega zaklada.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.