Hebridi in njihove zanimivosti

Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje zanimivosti o Veliki Britaniji in angleški kulturi, ena večjih zanimivosti pa je zagotovo otočje Hebridi.

Callanish stones

Callanish stones, velik monolitski krog kamnov, razporeditev spominja na keltski križ.

Hebridi (the Hebrides) so raznoliko otočje (archipelago) na zahodni strani Škotske, katerih staro keltsko ime je Innse Gall. Delijo se na Notranje in Zunanje Hebride. Več kot 40 otokov je paša za oči, poleg visokih klifov skrivajo še veliko drugih presenečenj.

Zunanji Hebridi – čudovita naravna prizorišča

Največji otok je Lewis in Harris, drugi večji otoki so še North Uist, Benbecula, South Uist in Barra, okoli 65 kilometrov stran pa leži še skupina otokov, imenovana St. Kilda. Večina manjših otokov je nenaseljena, večina prebivalstva pa živi na otoku Lewis in Harris in še vedno govori škotsko gelščino (Gaelic). Na otoku je tudi velik monolitski krog kamnov Callanish stones, podoben Stonehengeu, njegova razporeditev spominja na keltski križ (celtic cross).

Veste, kaj je Crofting Crofting?

Crofting Crofting je neke vrste najemniško kmetovanje, ki na Hebridih tudi v današnjih časih pomeni velik del ekonomije.

Saint Kilda – zaščitena svetovna dediščina

Skupina sedmih otokov je bila razglašena za zaščiteno svetovno dediščino. Otočje je bilo poseljeno do leta 1930, danes pa je dom samo tisočerim pticam. Kot dediščina se še vedno ohranjajo cerkve prvotnih prebivalcev in pa posebne zgradbe, imenovane cleits. To so stožčaste kamnite strukture, ki so jih uporabljali za sušenje morskih ptic. Hirta je pravzaprav edini otok, ki je bil kdaj poseljen, in ima najvišje klife (cliffs) v Združenem kraljestvu. Zaradi izoliranosti (isolation) otočja sta na njem preživeli dve prvotni vrsti ovac (sheep).

Notranji Hebridi – dober razgled in dober viski

Največji otoki skupine, ki leži bliže škotski obali, so Skye, Mull, Jura in Islay, poznan kot »the Queen of the Hebrides«. Travnata površina na otočju, imenovana mahar (machair), je rodovitno območje, ki ga še izboljšajo tako, da ga pokrijejo z morsko travo (seaweed).

Okrogla cerkev, množica destilarn, jeleni …

Zbrali smo še nekaj zanimivosti o Hebridih:

  1. Bowmore je prizorišče, kjer stoji cerkev Kilarrow, ki je posebna zaradi svoje povsem okrogle (circular) oblike. Tako naj bi hudiču (devil) preprečili, da bi se skrival v kotu.
  2. Islay je dolg le 40 kilometrov, na njem pa je kar sedem destilarn (distilleries) viskija.
  3. Polotok (peninsula) Oa naj bi pokrival pojoči pesek, ki naj bi zapel, ko se dotakne podplatov čevljev.
  4. Na Juri je več jelenov (deer) kot ljudi: na enega človeka naj bi bilo kar 30 jelenov. Jura pravzaprav pomeni »Deer Island«, otok jelenov, ljudje z Jure pa se imenujejo Diurachs.
  5. George Orwell je roman 1984 napisal na Juri. Med drugim se je skoraj utopil v prelivu Corryvreckan med otokoma Jura in Scarba, kjer so tokovi tako močni, da tvorijo vrtinec (whirlpool).

Tečaj angleščine z izkušenimi učitelji

To je le nekaj zanimivosti o britanskem otočju Hebridi. Da si boste o njih več prebrali še sami, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste svojo angleščino lahko še bolj izpilili.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.