Gibraltar, med Združenim kraljestvom in Španijo

Ob hitrem pogledu na zemljevid bi najbrž sklepali, da je Gibraltar, območje s površino le 6,7 km2 na skrajnem južnem delu Pirenejskega polotoka, del Španije. Toda to je britansko čezmorsko ozemlje, ki šteje 32.000 prebivalcev. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje manj znanih zanimivosti angleške kulture.

tečaj angleščine

Gibraltar je območje s površino le 6,7 km2.

Združeno kraljestvo ali Španija – čigavo je ozemlje?

Leta 1713 je z utrechtskim sporazumom (Treaty of Utecht) španska krona predala ozemlje Gibraltarja angleški kroni. Kasneje pa si ga je poskušala pridobiti nazaj, a ji to v treh bitkam ni uspelo – več kot 30.000 prebivalcev je še vedno del Združenega kraljestva.

tečaj angleščine

Gibraltar je bil zelo pomemben za mornarico.

Gibraltar je bil zaradi svojega strateškega (strategic) položaja za mornarico (the navy) še posebej pomemben med drugo svetovno vojno. Zaradi nevarnosti pa so angleške oblasti takrat evakuirale (evacuate) več kot polovico prebivalstva.

Leta 1967 in še 2002 so razpisali referenduma, na katerih so odločali o tem, ali naj ozemlje preide pod špansko državno upravo. Na drugem referendumu je kar 98 % prebivalcev glasovalo, da želijo ostati pod britanskim okriljem.

Angleščina ali španščina? Lokalni llanito

tečaj angleščine

Tipična britanska telefonska govorilnica na Gibraltarju.

Kot britanski teritorij ima Gibraltar za uradni jezik angleščino. Ker meji na Španijo, pa ima seveda tudi velik del špansko govorečih prebivalcev. Poleg tega se na rtu govori povsem lokalen jezik, ki se imenuje llanito. Nastal je nastal kot kombinacija angleščine, andaluzijske (Andalusian) španščine, malteščine (Maltese) in portugalščine, v njem pa se najdejo celo sledi italijanščine in hebrejščine (Hebrew). Govorci radi menjajo med angleščino in španščino kar sredi stavka, zato jih nekdo, ki ne obvlada obeh jezikov, zelo težko razume.

Značilna beseda je na primer chinga, kar pomeni žvečilka (chewing gum). Pa juva, ki pomeni sesalec (vacuum cleaner), mnogo besed izhaja iz angleških izrazov, ki jih je preoblikoval španski vpliv. Varnostnik v nočnem klubu je poznan kot chakaru, kar izhaja iz angleškega izraza chucker-out.

Edine divje opice v Evropi

tečaj angleščine

Edine divje opice v Evropi.

Gibraltar je edino območje v Evropi, kjer v divjini živijo opice (monkeys). Okoli 300 opic, ki se svobodno sprehajajo po gibraltarskem naravnem parku in občasno kakšnemu neprevidnemu turistu iz nahrbtnika izmaknejo hrano, je na kontinent pripotovalo z Mavri (the Moors), ki so prišli iz severne Afrike.

Unesco pa je območje zaščitil zaradi dokazov o obstoju pračloveka. V delu kompleksa štirih morskih jam, imenovanega Gorham’s Cave, so našli 39.000 let stare gravure (etchings), enega najzgodnejših primerov abstraktne (abstract) umetnosti, ki se pripisuje neandertalcem (the Neanderthals).

Letalo pripelje v mesto kar po cesti

Ena najprepoznavnejših geografskih značilnosti je The Rock of Gibraltar, velikanska skala, ki se dviga 426 metrov nad mestom in morjem. Površina (surface) samega Gibraltarja pa je tako majhna, da je po njem speljanih le 29 kilometrov cest. Kadarkoli na teritoriju pristane (lands) letalo, se cesta v Gibraltar zapre, saj je cesta v mesto hkrati pristajalna steza (runway) za letala. Ta se razprostira ob meji s Španijo, ki je dolga le 1,2 kilometra, čez njo pa se da preprosto sprehoditi, ko na njej ni letal.

Tečaj angleščine: več kot le učenje slovnice

Kdo bi si mislil, da se lahko med obiskom Španije z enim korakom znajde v Združenem kraljestvu? Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer se boste s pomočjo izkušenih učiteljev naučili še marsičesa o jeziku, slovnici in kulturi.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.