Kanadska mesta in njihove zanimivosti

Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje kanadske kulture. Kanada je po površini druga največja država na svetu, takoj za Rusijo, saj se razteza od Tihega oceana na zahodu do Atlantskega oceana na vzhodu. Razdeljena je na 10 provinc in 3 teritorije, večina od 37 milijonov prebivalcev pa živi v južnem delu države, saj so tam najprimernejši pogoji za življenje. Največ ljudi živi v velikih kanadskih mestih.

vancouver

Vancouver – severni Hollywood.

Vancouver – severni Hollywood

Vancouver je največje mesto province British Columbia, katere glavno mesto je sicer Victoria. Je eno izmed najbolj etnično razgibanih mest. Imenujejo ga tudi Hollywood of the North, saj je po filmski produkciji drugo na svetu, takoj za Los Angelesom.

Mesto Vancouver se ponaša s četrtim največjim terminalom (terminal) za križarke, večina križark (cruise ship) pa potuje proti Aljaski.

Stanley Park v Vancouvru je po površini za 10 odstotkov večji od newyorškega Central Parka, v njem pa živijo sive veverice (squirrel), ki so potomke osmih veveric, ki so jih iz New Yorka dobili kot darilo leta 1909. Mesto ima dandanes tretje najvišje cene nepremičnin na svetu.

toronto

Toronto – prvo mesto po številu prebivalcev.

Toronto – prvo mesto po številu prebivalcev

Toronto je glavno mesto kanadske province Ontario, v katerem živi skoraj tri milijone prebivalcev, s čimer je peto največje mesto v Severni Ameriki. Naselbina se je ob svojem nastanku imenovala York in je bila prestolnica (capital) tedanje province, imenovane Upper Canada, leta 1834 pa so mesto preimenovali v Toronto.

Ponaša se z največjim živalskim vrtom v Kanadi, saj v njem domuje kar 491 živalskih vrst.

Pod Torontom je največje podzemno (underground) središče v Severni Ameriki, imenovano Path, kjer so trgovine, pisarne, garaže in postaje podzemne železnice, mesto pa je slikovito (picturesque) tudi na površju, saj ima kar 1600 parkov. Je tudi velik kulturni (cultural) center, saj v njem poteka kar 70 filmskih festivalov.

Montreal – pod zaščito UNESCA

Montreal je glavno mesto province (province) Quebec in je drugo najbolj poseljeno kanadsko mesto. Njegovo prvotno ime je Ville-Marie ali City of Mary, ki ga je dobilo po vzpetini s tremi vrhovi Mount Royal v osrčju mesta. Leži na istoimenskem otoku Montreal ob stičišču rek St. Lawrence in Ottawa River.

Mesto Montreal je pod zaščito (protection) UNESCA, nobena stavba v njem pa ne sme biti višja od križa na vrhu Mount Royal. Med drugim je bil tudi prvo kanadsko prizorišče poletnih olimpijskih iger leta 1976.

tečaj angleščine

Ottawa je pozimi mesto drsališč.

Ottawa – mesto drsališč

Ottawa leži v provinci Toronto na južnem bregu Ottawa River in je sedma najhladnejša (coldest) prestolnica na svetu. Ime je dobila po istoimenski reki, ta pa po besedi odawa, kar v jeziku prvotnih prebivalcev pomeni trgovati. Prvotno se je mesto sicer imenovalo Bytown po inženirju, ki je nadzoroval gradnjo (construction) kanala Rideau, kot glavno mesto pa ga je leta 1857 izbrala kraljica Viktorija.

V mestu imajo kar 247 drsališč, še posebej priljubljeno je drsanje (ice skating) po kanalu Rideau. Poleti pa ob nedeljah v jutranjih urah zaprejo parkirišča, da se lahko prebivalci nemoteno rekreirajo.

Tečaj angleščine je zabaven, a učinkovit

Zanimivosti o večjih mestih Kanade je še veliko. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je priložnost, da spoznate še več posebnosti o angleški kulturi in jeziku in izboljšate svojo komunikacijo v angleščini.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.