City of London, skrivnost mesta v mestu

Skrivnost mesta v mestu 

Ste že bili v Londonu? Kaj pa v mestu City of London? Ves svet pozna osemmilijonsko britansko prestolnico z znamenito Westminstrsko palačo, Big Benom in muzejem Madame Tussauds.

V središču Londona pa je pravo samostojno mesto, znano le malokomu, starejše tako od Londona kot od celotne Velike Britanije, s svojimi pravili in svojo oblastjo – City of London. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate zanimivosti Velike Britanije.

tečaj angleščine

Tower Bridge upravlja City of London in ne London.

Iz časa Rimljanov

Njegova zgodovina sega v prvo stoletje našega štetja, ko so Rimljani na bregu reke Temze ustanovili naselbino Londinium in jo obdali z močnim obzidjem, ki je mestu omogočilo preživetje vse do danes. Skozi stoletja je ohranilo svoje pravice, ki so mu jih morali priznati vsi kralji, ki so vladali Britaniji.

tečaj angleščine

Del City of London je tudi St. Paul’s Cathedral.

Lasten župan

City of London ima svojega župana z nazivom »The Right Honourable, the Lord Mayor of London«, ki nima plače, svoje stroške si krije sam, njegov mandat pa traja samo eno leto. Mesto prav tako pobira svoje davke, vodi svojo policijo in ima svojega predstavnika v britanskem parlamentu.

Le 7.000 ljudi

Lahko bi rekli, da je City of London bolj podoben eni od dežel Združenega kraljestva kot le mestu v njem. Slavni most Tower Bridge prav tako upravlja City of London in ne London. V mestu živi le dobrih sedem tisoč ljudi, kar 300 tisoč pa jih tja vsak dan migrira na delo.

Mesto v mestu v državi v državi?

Zmotno bi bilo misliti, da je City of London samostojna država kot recimo Vatikan. Gre za posebno in edinstveno pravno ureditev v Veliki Britaniji: je mesto (City of London) v mestu (London) v državi (Anglija) v državi (Velika Britanija).

Tečaj angleščine omogoča brezskrbna potovanja

Da bo vaše raziskovanje City of London lažje, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste izboljšali svojo angleščino in postali samozavestnejši govorec.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.