Irska – zelena dežela veselih ljudi

Irska skozi Polonine oči

Irsko poznamo kot zeleno deželo veselih in prijaznih ljudi, kjer, sodeč po statistiki, spijejo največ piva. Zaščitni znak Irske je zelena detelja, vsaka druga irska družina pa nosi ime, ki se začne z Mac ali O’. Napisi na cestah in v mestih so dvojezični, saj je uradni jezik poleg angleščine tudi galščina, a jo žal tekoče govori le še nekaj sto tisoč ljudi.

Irska pa je vsekakor več kot le zibelka Guinnessa in dežela prostranih zelenih trat, kjer se pasejo črede ovac in krav. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje posebnosti Irske.

tečaj angleščine

Irska – več kot le zibelka Guinnessa in dežela prostranih zelenih trat.

Poleti 2016 sem se odločila, da iz vroče Ljubljane pobegnem v svežino irske narave. Spoznala sem popolnoma nov svet naravnih krasot, čudovitih ljudi, okusne hrane in še in še.

Toliko pubov kot prebivalcev

tečaj angleščine

Po delovnem dnevu domačini radi zaidejo v pub.

Po delovnem dnevu domačini radi zaidejo v pub, kjer ob pintu piva in dobri družbi pozabijo na težave. Irci se radi pošalijo, da je v Dublinu skoraj več pubov kot prebivalcev. Najstarejši šteje že več kot 800 let. V mnogih od pubov, ki jih lahko obiščete še danes, so se srečevali največji umetniki vseh časov: Oscar Wilde, George Bernard Shaw, James Joyce in drugi.

Bi pivo, lager, ale ali stout?

tečaj angleščine

Guinness.

Dublin je najbrž edino mesto, kjer na prvem mestu must see ogledov ni umetnostni muzej ali kakšen arhitekturni presežek, ampak muzej Guinnessove pivovarne, kjer že od leta 1759 domuje temno pivo. Če poznate besedo beer v angleščini, to na Irskem ne bo dovolj, saj ločijo kar med tremi vrstami piva: stout, ale in lager. Razlikujejo se glede na vrsto kvasovk, ki jih uporabijo pri fermentaciji. V sedemnadstropnem muzeju piva v obliki ogromnega pint of Guinness boste izvedeli vse o postopku pridelave Guinnessa. Na koncu vas v Gravity Baru  pogostijo s pintom, vi pa lahko uživate v čudovitem razgledu na Dublin.

Adrenalin na podeželju

Ker pa je najlepši del Irske njena narava, sem iz mestnega vrveža pobegnila naokrog. Najbolj adrenalinski del potovanja po Irski je bila vožnja po levi strani cestišč, in to po ozkih cestah ob strmih prepadih. Sicer so Irci zelo tolerantni vozniki, ki pridno upoštevajo cestne predpise, prav tako razumevajoče dajejo prednost in ne hupajo zmedenim evropskim šoferjem.

Brez krompirja ne gre

Po celodnevni naporni vožnji se je prilegla okusna irska večerja v enem izmed tradicionalnih pubov v slikovitem mestecu Killarney. Na Irskem morate poskusiti školjke v smetanovi omaki in pravo irsko obaro z zeljem, krompirjem, slanino in irskim polnozrnatim kruhom, pripravljenim s sodo bikarbono. Pravijo, da skoraj ne obstaja recept za irsko hrano brez krompirja.

Irska gostoljubnost brez meja

Odločila sem se, da vsaj eno noč na Irskem preživim ob obali. Prijazna irska družina me je znova prepričala o toplini in velikodušnosti Ircev. Ob prihodu ni bilo nikogar doma, zaupljivi gostitelji pa so me obvestili, da so ključi v vratih, hrana v hladilniku, in mi zaželeli dobrodošlico z besedami: Make yourself at home.

Prepričana sem, da ta čudovita dežela skriva še mnogo zakladov, ki jih na kratkem potepu nisem odkrila. Vendar ji je uspelo, da me je v tednu dni očarala z neokrnjeno naravo, svežim zrakom, dobro hrano in pijačo ter vedno nasmejanimi, dobrovoljnimi domačini.

 

V svojem prostem času najraje raziskujem tuje dežele, spoznavam nove kulture, navade in preizkušam dobrote tuje kuhinje. Z vsakim koščkom na novo odkritega sveta je moje srce bogatejše in spomini slajši.

 

Tečaj angleščine odpira obzorja

Če ste se med branjem navdušili za tečaj angleščine, vam bomo v jezikovni šoli Lingula pri tem z veseljem pomagali.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.