Glavna mesta zveznih držav ZDA

Združene države Amerike imajo eno skupno glavno mesto, Washington D.C., vsaka od 50 zveznih držav pa ima že od svojega nastanka tudi svoje glavno mesto. Ena so večja in bolj znana, druga pa manjša in ne tako prepoznavna. Tečaj angleščine v Linguli je odlična priložnost za spoznavanje tudi teh zanimivosti angleško govorečih držav.

Phoenix leži v puščavi Sonora, znani po kaktusih.

Phoenix – Arizona: mesto, kjer sonce sije kar 334 dni v letu

Mesto je šesto po vrsti po številu prebivalstva v ZDA. Tu so poletja tako vroča, da se včasih da ocvreti jajce na pločniku, sonce sije kar 334 dni v letu. Leži v puščavi Sonora, znani po kaktusih saguaro (cactus), ki rastejo (grow) samo na tem območju in dosežejo kar do 15 metrov v višino. Kadar tak kaktus vidite v filmu, je skoraj gotovo, da je bil film posnet v Arizoni. Mesto Phoenix pa je imelo najprej drugo ime – Pumpkinville. Razlog za tako poimenovanje je neznan (unknown), kajti v Phoenixu so rasle le melone, podobne bučam, buče pa nikoli.

Little Rock – Arkansas in mali kamen

Little Rock še danes nima uradnega poimenovanja za svoje prebivalce. Nekaterim je bolj všeč izraz »Little Rockians«, drugim pa »Little Rockers«. Mesto je dobilo svoje ime po majhni kamniti strukturi ob reki, ki so jo francoski raziskovalci poimenovali la petite roche – mali kamen. Mesto se ponaša z največjim mostom za pešce (pedestrians). Lokalno (locally) je znan kot The Big Dam Bridge, ker je lokalni sodnik nekoč izjavil: »We’re going to build that dam bridge!«, kar je zvenelo, kot da bi most označil za prekletega.

Honolulu – Hawaii: mesto z edino kraljevo palačo

tečaj angleščineV glavnem mestu zvezne države Hawaii, kjer se je rodil prejšnji ameriški predsednik Barack Obama, je nezakonito (illegal) nadlegovati ptice. V mestu, ki ga obkrožajo čudovite plaže, stoji edina kraljeva palača (royal palace) na ameriških tleh. Prebivalci še vedno vsako leto počastijo svojega kralja, ki je združil havajske otoke. Edinstveno je tudi dejstvo, da imajo kar 30 budističnih(buddhist) templjev, kar je največ kjerkoli na zahodu.

Boston – Massachusetts: zgodba o melasi

tečaj angleščineKer je veliko prvih prebivalcev mesta izhajalo iz britanskega Bostona, so se odločili, da kar obdržijo (keep) ime. Leta 1984 so lokalom (bars) z zakonom prepovedali happy hours, da bi zmanjšali število prometnih nesreč. Leta 1919 pa se je v mestu zgodila zanimiva nesreča, ki ni povezana s prometom: počil je sod z melaso, gosto vročo tekočino, ki je poplavila mesto. »Sladka« nesreča je povzročila veliko materialno škodo in tudi smrtne žrtve, zato še vedno velja za največjo tovrstno nesrečo v zgodovini.

Jefferson City – Missouri: ena najmanj naseljenih prestolnic

Občinska zgradba Jefferson Cityja je preživela več nesreč. Prva stavba je zgorela (burn) le 10 let po tem, ko so jo zgradili, drugo pa je leta 1919 zadela strela (lightning) in stavbo znova požgala do tal. Lokalno ljubkovalno ime za mesto je Jeff. Je ena najmanj naseljenih prestolnic v ZDA.

Tečaj angleščine: obogatite svoje znanje

Predstavili smo le nekaj ameriških prestolnic in njihovih posebnosti, preostale mogoče še pridejo na vrsto. Tudi tečaji angleščine v jezikovni šoli Lingula so odlična priložnost za spoznavanje teh zanimivosti in pogovor o njih, ob tem pa za utrjevanje slovnice in širjenje besedišča.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.