Velika Britanija ali Združeno kraljestvo?

O čem pravzaprav teče beseda, ko govorimo o Veliki Britaniji, Angliji in Združenem kraljestvu? Je to ena država, jih je več? Razpihajmo meglo nejasnosti nad eno najpomembnejših držav na svetu. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje britanske kulture.

tečaj angleščine

Union Jack ali Union Flag – zastava Združenega kraljestva.

Združeno kraljestvo ali United Kingdom

Dežele Velike Britanije: Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska

Dežele Združenega kraljestva: Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska.

Združeno kraljestvo (United Kingdom) je država, sestavljena iz štirih samostojnih entitet:

  • Anglije (England), kjer je največ prebivalcev in je tudi glavno mesto London, zaradi česar jo pogosto zamenjujemo za Veliko Britanijo,
  • Škotske (Scotland),
  • Walesa in
  • Severne Irske (Northern Ireland).

Prebivalce Združenega kraljestva tako imenujemo glede na deželo, v kateri živijo: Angleži (English), Škoti (Scottish), Valižani (Welsh) in Severni Irci (Northern Irish), zato ne smemo vseh klicati Angleži, saj tega ne marajo (velja pa tudi nenapisano pravilo, da se ne marajo med seboj). Kljub temu pa imajo vsi britanski potni list in so britanski državljani.

Polno in uradno ime države je Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), kar Slovenci okrajšamo v ZK, Britanci pa v UK.

Kaj pa Velika Britanija oz. Great Britain?

Kje pa se v tej zgodbi skriva Velika Britanija (Great Britain)? Na sliki levo Velika Britanija zajema območje, obarvano vijolično, in ni političen, temveč geografski pojem. Je največji otok v Britanskem otočju (British Isles), ki mu po velikosti sledi otok Irska (Ireland). Ta je sestavljen iz že prej omenjene Severne Irske in Republike Irske (Republic of Ireland), kot prikazuje slika desno.

Otok Irsko sestavljata Severna Irska in Republika Irska.

Otok Irsko sestavljata Severna Irska in Republika Irska.

Velika Britanija zajema vijolično obarvano območje.

Velika Britanija zajema vijolično obarvano območje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tečaj angleščine: več kot le učenje slovnice

Pojmov Velika Britanija in Združeno kraljestvo nikakor ne smemo zamenjevati. Če se odpravljate na izlet v angleško govoreče dežele, vam bo tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula zagotovo prišel prav.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.