Reka Temza in njeni slavni mostovi

Reka Temza je s svojimi 346 kilometri najdaljša reka v Angliji, prvi most pa so na njej zgradili že Rimljani. Danes reko prečka prek 200 mostov. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje zanimivosti Velike Britanije.

Tower Bridge – veliki simbol Londona

Tower Bridge – veliki simbol Londona

Eden najbolj prepoznavnih mostov na svetu je bil zgrajen med letoma 1886 in 1894. Je kombinacija dvižnega (bascule) in visečega mostu (suspension bridge) in je namenjen tako pešcem kot motornim vozilom. Njegova stolpa povezujeta dva prehoda (walkways), celotna dolžina mostu je 244 metrov, v višino pa dosega 65 metrov. Pred njegovo obnovo leta 2010 je bil pobarvan v rdečo, belo in modro, kot so ga za priložnost kraljičinega srebrnega jubileja (jubilee) pobarvali leta 1977, zdaj ga znova krasita bela in modra barva. V času njegove gradnje je končna cena znašala 1.184.000 funtov, kar bi bilo v današnjem času kar 122 milijonov!

London Bridge – most z mnogimi predhodniki

Skozi zgodovino je Temzo (Thames) prečkalo več mostov, imenovanih London Bridge, najnovejši pa je bil za promet odprt leta 1973. Zgrajen je iz betona (concrete), dolg je 269 metrov in širok 32 metrov. Nadomestil je kamnit most iz 19. stoletja, ki je bil zgrajen namesto 600 let stare srednjeveške (medieval) strukture. Še pred tem se je z imenom London Bridge ponašalo več lesenih mostov, prvega med njimi so postavili Rimljani (the Romans). London Bridge je večkrat omenjen v literaturi in upodobljen v lepih umetnostih, obstaja tudi znana otroška pesmica London Bridge is falling down. Leta 2004 so za praznik Remembrance Day nekaj mostov v Londonu osvetlili z rdečimi lučmi, London Bridge pa je edini, ki je rdečo osvetlitev tudi obdržal.

Millennium Bridge – majavi most

Jekleni (steel) viseči most je bil odprt leta 2000 in je namenjen samo pešcem (pedestrians). Na dan odprtja so pešci poročali o nenavadnem občutku zibanja (swaying), zato so ga Londončani začeli klicati the Wobbly Bridge. Vibracije so bile posledica pojava, ki se lahko zgodi na mostovih z bočnim nagibom, ko pešci podzavestno uskladijo (coordinate) svoje korake z zibajočim se gibanjem in ga tako še poudarijo. Most so zato prenovili in ga okrepili. S svojimi 352 metri dolžine in le štirimi metri širine je velika londonska turistična atrakcija.

Blackfriars Bridge – mafijska skrivnost

Blackfriars Bridge je bil zgrajen leta 1869. Dolg je 281 in širok 32 metrov, slovesno pa ga je odprla sama kraljica Viktorija. Tudi ta je imel predhodnika, ki so ga podrli zaradi slabe izdelave. Največja zanimivost pa ni njegova zgradba, temveč dogodek iz leta 1982, ko so na enem izmed njegovih lokov (arches) našli obešenega Roberta Calvija, bivšega direktorja ene največjih italijanskih zasebnih (private) bank. Šele 20 let kasneje so forenziki (forensics) prišli do ugotovitve, da ga je zaradi dolgov umorila mafija (mafia).

Tečaj angleščine odpira obzorja

To je le nekaj zanimivosti z reke Temze, saj jih njena struga ponuja še veliko. Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer se boste ob prijetnem pogovoru o zanimivostih Velike Britanije naučili mnogo novih besed in izboljšali svoje znanje angleščine.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.