Cornish hurling – keltski šport iz Cornwalla

Angleščina je jezik, ki povezuje mnogo različnih kultur, narodov in običajev. Cornwall je uradno še vedno angleška grofija (county). Veliko tamkajšnjih prebivalcev sicer meni, da bi morali pridobiti status ločene pokrajine, kot ga imata Severna Irska in Škotska. Prebivalci Cornwalla imajo tudi povsem svojevrsten šport, ki ga imenujejo Cornish hurling.

tečaj angleščine

Danes se Cornish hurling izvaja ob posebnih priložnostih.

Igra z žogo

Cornish hurling, ki bi ga morda lahko prevedli kot cornwalsko metanje, so poimenovali tudi srednjeveški nogomet. Cilj igre je z žogo zadeti gole, ki so med seboj oddaljeni približno tri kilometre. Pri tem si ekipa lahko pomaga s podajanjem, metanjem, prevzemanjem žoge ali oviranjem nasprotne ekipe. Žoga za hurling je srebrna (silver) in velika kot pomaranča, izdelana pa je iz lesa jablane.

 

Igrajo ga v dveh mestih

tečaj angleščine

Žoga za hurling je srebrna in velika kot pomaranča.
Foto:Talskiddy at en.wikipedia

Danes se Cornish hurling izvaja ob posebnih priložnostih. V obalnem mestu St. Ives na zahodu Cornwalla mu posvetijo letni dogodek (annual event), ki se odvija na prvo nedeljo v februarju.

V mestu St. Columb Major pa igrajo bolj tradicionalno in surovo različico. V fizičnem obračunu se soočita dve ekipi, in sicer meščani ter vaščani, igra pa se odvija kar na mestnih ulicah. Žogo lahko vržejo tudi v množico (crowd), ki igro opazuje, končni cilj igre pa je pridobiti si nadzor nad žogo.

 

Zanimivosti o hurlingu

  • Hurling je igra brez sodnika (referee), pravil in organizacijskega odbora (organizing committee).
  • Ekipi nimata enakega števila članov. Število članov mestne ekipe se je povečevalo z rastjo mesta. Pred leti pa je bila zaradi večjega števila ljudi, zaposlenih v poljedelstvu (agriculture), večja tudi vaška ekipa.
  • V igri imamo dva gola brez vratarjev (goalkeepers).
  • Igra je stara več kot 500 let.
  • Velja prepričanje, da žoga za cornwalski hurling prinaša srečo, zdravje ter rodovitnost (fertility).

 

Z angleščino do novega znanja

Angleščina ni samo zanimiv jezik, je tudi sredstvo, ki nam pomaga do novega znanja. V jezikovni šoli Lingula vam zagotavljamo vrhunsko učenje angleščine po govorni metodi, ki vam bo omogočilo tudi spoznavanje lokalnih športov angleško govorečih dežel.

 

 

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.