Kanadske province in teritoriji

Kanada je druga največja država na svetu in zaradi svoje velikosti izredno raznolika. Tečaj angleščine je odlična priložnost tudi za spoznavanje zanimivosti o angleškem jeziku in kanadski kulturi.

kanada

Kanada je znana po svoji čudoviti pokrajini.

Provinca ali teritorij?

Kanada je kljub velikim neposeljenim površinam zelo urbana (urban) država, saj približno 80 % prebivalstva živi v mestih. Prestolnica Kanade je Ottawa v Ontariu, vendar Ottawa ni hkrati ontarijsko glavno mesto, temveč je to Toronto, ki je tudi največje kanadsko mesto. Kanada je razdeljena na 10 provinc in 3 teritorije, največja razlika med tema dvema ureditvama pa je politične narave (nature) – province imajo namreč veliko več pristojnosti in avtonomije kot teritoriji.

Kanadske province in teritoriji – od Atlantika do Pacifika

  • Quebec in samostojnost

tečaj angleščineQuebec je druga največja kanadska provinca, kjer živi pretežno francosko govoreče prebivalstvo, zato je želja po samostojnosti (independence) zelo razširjena.

Montréal, ki je njeno največje mesto, vsako leto privabi številne turiste – tu namreč domuje slavni cirkus Cirque du Soleil, ogledate pa si lahko tudi olimpijski stadion, na katerem so bile olimpijske igre leta 1976, zaradi katerih je bilo mesto v dolgovih še 30 let po njih!

  • Prince Edward Island in pojoči pesek

Najmanjša provinca je Prince Edward Island, ki je hkrati najgosteje poseljena. Je ena izmed treh obmorskih provinc (the Maritime provinces), ena od njenih plaž pa je znana celo po pojočem pesku.

  • British Columbia in najmilejša klima

Najzahodnejša provinca, British Columbia, je edina, pri kateri lastništvo ozemlja ni povsem določeno, saj tamkajšnja prva ljudstva niso podpisala nobenega sporazuma (treaty). Znana je kot eno od najrodovitnejših območij brusnic in borovnic na svetu.

  • Yukon in najvišja kanadska gora

tečaj angleščineYukon je najzahodnejši del Kanade in tudi najmanj (least) poseljen. Teritorij je dvojezičen (angleščina in francoščina), uradno priznani pa so tudi jeziki prvotnih ljudstev (First Nations). V Yukonu se lahko povzpnete na Mount Logan, najvišjo kanadsko goro, visoko 5959 metrov.

  • Nunavut – eno najredkeje poseljenih območij na svetu

Največji in hkrati najmlajši teritorij je Nunavut, ki ima skoraj povsod polarno podnebje (climate). Večinsko prebivalstvo Nunavuta se identificira kot Inuiti (the Inuits), eno od prvotnih ljudstev na današnjem kanadskem ozemlju. Glavno mesto Iqaluit so izbrali na plebiscitu (plebiscite), ime Nunavut pa v jeziku inuktit pomeni »lepa zemlja«. Obiskovalce pa zagotovo očara tudi največje jezero Great Bear Lake, ki je v celoti del kanadskega ozemlja.

Tečaj angleščine odpira obzorja

To je le nekaj zanimivosti, saj je teh zaradi raznolikosti Kanade še mnogo. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam ponuja priložnost, da spoznate še druge in se ob tem naučite mnogo novih besed.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.