Severna Irska in njene zanimivosti

Severna Irska je del Velike Britanije, čeprav leži na severovzhodnem delu otoka, ki sicer pripada Republiki Irski. Poleg angleščine se na območju govorita še dva jezika, in sicer Ulster-Scots in irščina. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate več zanimivosti o angleški kulturi.

giant’s causeway

Giant’s Causeway – čudovita irska narava

Belfast – kraj rojstva Titanika

tečaj angleščineBelfast je glavno mesto Severne Irske in drugo največje mesto na irskem otoku. V njem je bila tudi največja ladjedelnica (shipyard) na svetu, Harland and Wolff, kjer so zgradili RMS Titanic, največjo ladjo svojega časa.

Mesto je bilo v šestdesetih in sedemdesetih letih zaznamovano (marked) z nesoglasji med unionisti, ki so želeli ostati del Združenega kraljestva, in republikanci, ki so želeli združitev z Irsko. Zato je bilo v tem času, imenovanem The Troubles, eno bolj nevarnih na otoku, a so se nesoglasja polegla.

Zanimivost – Linenopolis je ime, ki se je prijelo Belfasta med industrijsko revolucijo (the Industrial Revolution), saj se je v njem izdelalo največ platna (linen).

Igra prestolov in druge zanimivosti

tečaj angleščine

Eno od prizorišč serije, Dunluce Castle.

Severna Irska je eno od prizorišč snemanja priljubljene serije (series) Igra prestolov. Oboževalci imajo tako možnost, da si ogledajo mnogo prizorišč iz serije, poleg tega se lahko preizkusijo v lokostrelstvu (archery) na dvorišču Zimišča in jedo v dvorani (hall), kjer je Ned Stark pogostil kraljevo družino.

Obiskovalci si lahko ogledajo muzej, posvečen Titaniku, na svoj račun pa pridejo tudi navdušenci nad naravnimi znamenitostmi, saj jih ima Severna Irska res veliko. Mnogi obiščejo Giant’s Causeway, obalne skale z zanimivim šesterokotnim (hexagonal) vzorcem.

Zakaj Irska in Severna Irska?

Razlog za nastanek današnje Severne Irske je predvsem religija, saj je razširitev nove anglikanske cerkve na otoku, kjer so bili do tedaj pripadniki katoliške vere (religion), povzročila upor. Zaradi nesporazumov med protestantskim in katoliškim prebivalstvom je bilo skozi stoletja mnogo nasilnih obračunov, leta 1921 pa je bil sprejet Ireland Act, ki je irski otok razdelil na dva dela. Južnemu delu je pripadlo 26 katoliških (catholic) pokrajin, zdajšnja Republika Irska pa je neodvisnost (independence) dosegla leta 1937. Preostalih šest pokrajin v Ulstru je s pretežno protestantskim prebivalstvom ostalo del Združenega kraljestva. Med tema družbenima skupinama še danes prihaja do nesoglasij, ki so še posebej zaznamovala pozno 20. stoletje.

Tečaj angleščine: obogatite svoje znanje

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je priložnost, da izpilite svojo angleščino in spoznate tudi veliko zanimivosti o angleški kulturi.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.