Najlepši britanski dvorci, vredni ogleda

Ena najlepših zanimivosti za ogled v Veliki Britaniji so zagotovo stari dvorci in njihovi vrtovi. Veliko jih je odprtih za obiskovalce, mnogi pa so bili prizorišče znanih filmov ali serij. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi o angleški kulturi.

tečaj angleščine

Blenheim Palace, Oxfordshire

1. Blenheim Palace, Oxfordshire – kulturna dediščina

Dvorec (manor) je bil zgrajen za Johna Churchilla, prvega vojvodo Marlborougha, posest pa mu je podarila kraljica Ana skupaj z veliko vsoto denarja za njegove zasluge pri zmagi v vojni s Francozi za nasledstvo (succession) španske krone. Skoraj dve stoletji kasneje se je rodil Winston Churchill, ministrski predsednik, ki je na posestvu za roko zaprosil Clementine Hozier. Vrtove na posestvu, ki jih je načrtoval arhitekt Lancelot ‘Capability’ Brown, je Unesco leta 1987 razglasil za kulturno dediščino (heritage).

tečaj angleščine

Highclere Castle, West Berkshire

2. Highclere Castle, West Berkshire – prizorišče Downton Abbeyja

Dvorec je znan po tem, da so v njem snemali nekatere prizore nadaljevanke Dowton Abbey, sicer pa je dom plemiške družine Carnarvon, ki ga ima v lasti že od leta 1679. Stavbo je leta 1838 spremenil sir Charles Barry, ki je na novo zgradil palačo (palace) v Westminstru. Dvorec pa je najbolj zaslovel potem, ko je njegov lastnik George Herbert, 5th Earl, leta 1922 odkril Tutankamonovo grobnico (tomb). Kmalu po odkritju je umrl, kar je pripomoglo k nastanku legende o Tutankamonovem prekletstvu (curse).

3. Hardwick Hall, Derbyshire – hiša oken

Bess of Hardwick je bila ena najvplivnejših osebnosti elizabetinske (elizabethan) Velike Britanije. Bila je druga najbogatejša ženska za kraljico Elizabeto in Hardwich Hall je bil eden od njenih domov. Zgrajen je bil z mnogimi vpadljivimi (showy) detajli, saj je služil za postanek kraljice na dolgi poti. Stavba premore številna okna, ki so posebej ekstravagantna (extravagant), saj je bilo steklo (glass) v tistih časih zelo drago. Ta posebnost je navdihnila rimo »Hardwick Hall, more glass than wall«.

tečaj angleščine

Chatsworth, Derbyshire

4. Chatsworth, Derbyshire ter Prevzetnost in pristranost

V srcu Peak Districta stoji dvorec, ki je večini poznan kot Pemberley iz filmske adaptacije (adaptation) knjige Prevzetnost in pristranost. Chatsworth je dom plemiške (noble) družine Cavendish od leta 1549, v njem je živelo že 16 generacij. Hiša slovi po svoji kolekciji (collection) umetnin, najlepši pa sta sobi, ki sta bili posebej urejeni za obisk monarhov, ki se na žalost ni zgodil.

5. Wentworth Woodhouse, South Yorkshire – največja evropska rezidenca

Dvorec je največja zasebna (private) rezidenca v Evropi, njegova širina dvakrat presega tisto Buckinghamske palače. Bila je dom prvega grofa (earl) Strafforda, Thomasa Wentwortha, ki je služil kot kraljevi svetovalec Karlu Prvemu. Doživel je žalostno usodo, saj je bil leta 1641 obsojen zaradi izdaje (treason) in obglavljen.

Tečaj angleščine z izkušenimi učitelji

To je le nekaj zanimivosti o čudovitih britanskih dvorcih, ki so res vredni obiska. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se spoznate z angleško kulturo in jezikom.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.