Isle of Man in njegove zanimivosti

Britanska krona ima pod sabo mnogo bolj ali manj prepoznavnih območij, najbolj skrit in nepoznan med njimi pa je otok Man oziroma Isle of Man. Leži sredi Irskega morja in je skoraj enako oddaljen od Irske, Anglije, Severne Irske, Škotske in Walesa. Njegovo glavno mesto je Douglas. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate skrite kotičke angleško govorečih dežel.

Isle of Man leži sredi Irskega morja in je skoraj enako oddaljen od Irske, Anglije, Severne Irske, Škotske in Walesa.

Moghrey mie! (Dobro jutro!)

Od leta 1985 naprej sta uradna oba jezika, tako angleščina kot manx. Manx je tradicionalna otoška govorica, a ji zadnja leta grozi izginotje (disappearance). Manx je eden izmed keltskih (celtic) jezikov in soroden (related) irski in škotski galščini (Gaelic). Priznan je kot avtohtoni regionalni jezik.

Poglejmo si pozdrava v manskem jeziku: »moghrey mie« – dobro jutro in »fastyr mie« – dober dan.

Manx cat in njena legenda

Manx cat je pasma (breed) mačke, ki nima repa (tail). O njenem nastanku kroži mit, ki sega vse do Noeta in njegove barke (ark). V tej zgodbi naj bi bila manx mačka zadnja, ki se je želela vkrcati (board) na ladjo. Bila je prepočasna, saj so se vrata barke ob njenem vstopu že zapirala, zato je ostala brez repa.

Zastava otoka Man.

Pogled v nebesa

Snaefell je s svojimi 621 metri najvišji vrh na otoku. Na vrh pelje kar tramvaj, najti pa je tudi kavarno. Govori se, da je na lep dan videti kar sedem kraljestev – Isle of Man, Anglijo, Škotsko, Wales, Irsko, morje in nebesa (heaven).

The Tower of Refuge – stolp sredi zaliva

Napol potopljene čeri sredi zaliva (bay) Douglas so bile krive za potop mnogih ladij, zato je leta 1832 William Hillary na njih zgradil stolp, ki je služil kot opozorilo (warning) pred nevarnimi skalami in kot zavetje mornarjem (sailors), ki so doživeli brodolom, da bi v njem počakali na pomoč.

Tynwald – najstarejši parlament

High Court of Tynwald je najstarejši parlament na svetu, ki so ga ustanovili že Vikingi leta 979. Čeprav ima danes parlament (parliament) sedež v Douglasu, se vsak julij še vedno sestane na hribu Tynwald, kjer oznanijo (declare) vse sprejete zakone preteklega (past) leta.

Tečaj angleščine: čas je za akcijo

To je le nekaj zanimivih dejstev o otoku Man. Da branje o njih ne bo pretežavno, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste nadgradili besedišče in izpilili znanje.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.