Romantična življenja romantičnih pesnikov

Tečaj angleškega jezika je tudi priložnost za spoznavanje angleške poezije. A angleških pesnikov si svet ni zapomnil samo po čudovitih (wonderful) pesmih, temveč tudi po njihovih nevsakdanjih življenjih (lives). Pri tem najbolj izstopajo prav pesniki romantičnega (romantic) obdobja (era).

  1. William Blake – mistični videc

William Blake je bil zelo poseben otrok, saj je že pri štirih letih trdil (claimed), da je videl Boga, kako je naslonil glavo na okno. To je bila prva od vizij (visions), ki so se mu prikazovale skozi celotno življenje. Blake se je poročil z nepismeno (illiterate) žensko Catherine Boucher in jo naučil brati ter pisati.

  1. Samuel Taylor Coleridge – ideje novega življenja

Vodilni pesnik angleške romantike je bil najmlajši izmed 14 otrok. Po očetovi želji bi moral postati duhovnik (priest), a se je njegov pogled (view) na vero (religion) med študijem spremenil.

Skupaj s prijateljem je prišel do ideje o »pantisokraciji« (pantisocracy). Ta je vključevala preselitev v Novi svet skupaj s še 10 družinami, s katerimi bi živeli v komuni ob reki Susquehanna v Pensilvaniji. Delo bi si razdelili, imeli bi veliko skupno knjižnico (library), sodelovali bi v filozofskih diskusijah (discussion). Vladalo bi načelo svobode verskega in političnega prepričanja. Coleridge se je zaradi te ideje celo poročil s sestro prijateljeve izbranke, čeprav je ljubil drugo žensko in je bil njegov zakon slab. Ideja pa je propadla.

  1. Robert Burns – najboljši kmečki pesnik

Pesmi Roberta Burnsa govorijo o škotski kulturi (culture) in življenju na podeželju. Najzanimiveje je, da je večina njegovih pesmi napisana v škotskem jeziku oziroma Scots. Njegova pesem Auld Land Syne je celo upesnjena na melodijo tradicionalne ljudske (folk) pesmi in se poje ob polnoči (midnight) na novoletni dan. Prevod naslova v standardno angleščino bi se lahko glasil »old long since«.

  1. Lord Byron – pesnik škandalov (scandals)

Naslov barona je podedoval pri 10 letih, s starši pa ni imel dobrih odnosov. Oče ga je namreč zapustil, mater pa je krivil za to, da se je rodil s pohabljeno nogo. Že ko je bil mlad, je ugotovil, da ga privlačijo (attract) tako moški kot ženske, zaradi česar je bil skrivnosten (misterious) in odmaknjen. Njegova prva pesniška zbirka je bila izdana anonimno (anonimously) pri njegovih 14 letih in ni bila dobro sprejeta, saj so bile pesmi obscene (obscene). V njih se je norčeval iz učiteljev na univerzi, ki jo je obiskoval.

Njegovo življenje je bilo polno potovanj in škandalov, slaven pa je postal po pesmi Romanje grofiča Harolda, po izidu katere je izjavil: »I awoke one morning and found myself famous.« (Nekega dne sem se zbudil in ugotovil, da sem slaven.)

  1. Percy Bysshe Shelley

Shelleyja so po enem letu vrgli z univerze v Oxfordu zaradi letaka (pamphlet) z naslovom »The Necessity of Atheism«, nujnost ateizma. Njegov oče bi ga lahko spravil nazaj na univerzo, a je Shelley to zavrnil (refused), saj bi v tem primeru moral zanikati svoj letak. Kmalu po tem je ušel na Škotsko, kjer se je skrivaj poročil s Harriet Westbrook. Dve leti po poroki je spoznal Mary Wollstonecraft in skupaj sta pobegnila v Evropo, kjer se je Shelley že drugič poročil. V obeh zakonih (marriages) so se mu rodili otroci, a do prvih ni imel pravice skrbništva zaradi svoje ideje svobodne ljubezni. Po smrti prve žene je ostal z Mary, ki je med drugim avtorica Frankensteina.

Tečaj angleščine: obogatite svoje znanje

To je le nekaj pesnikov iz romantičnega obdobja. Velika Britanija ima še veliko mojstrskih poetov. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je včasih priložnost za pogovor o angleških pesnikih in njihovih življenjskih zgodbah.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.