Šport v angleško govorečih državah

Tečaj angleščine je tudi priložnost za pogovor o športu. Kateri so najbolj priljubljeni (popular) športi v državah, kjer so doma naravni govorci angleščine?

ZDA – kdo še ni slišal za NBA?

Združene države Amerike so glede na število odličij najuspešnejša država na olimpijskih igrah. Najpopularnejši športi v Ameriki so ameriški nogomet, bejzbol in košarka. Superbowl je za Američane eden najpopularnejših dogodkov, New York Yankees pa je najbolj znana profesionalna ekipa. Omenimo še košarkarski klub Chicago Bulls, ki je v svet izstrelil enega najboljših športnikov, Michaela Jordana.

Angleži živijo za nogomet

V Veliki Britaniji igrajo nogomet vse generacije. Najbolj znani klubi so Manchester United, Liverpool, Chelsea in Arsenal. Na drugem mestu je ragbi (rugby union), šport, pri katerem se uporablja žoga ovalne (oval) oblike, zelo priljubljena pa sta tudi tenis in kriket.

Škotska meri surovo moč

Škoti vsako leto priredijo Highland Games, kjer tekmovalci merijo moči v metanju hlodov (log), svežnjev sena (hay) in težkih kamnov. Vsako leto pa se najboljši igralci golfa na svetu pomerijo na tekmovanju The Open Championship, ki ima že več kot stoletno tradicijo.

V Avstraliji poleg kriketa in tenisa priljubljeno še plavanje

Avstralci se navdušujejo nad široko paleto športov, najbolj priljubljeni pa so kriket, tenis in plavanje. Vsako leto Avstralija gosti enega največjih teniških turnirjev (tournament) na svetu – The Australian Open. Že od leta 1882 pa vsake štiri leta priredijo The Ashes, kjer se v kriketu pomerita avstralska in angleška ekipa. Ker je Avstralija obdana z morjem, pa ni čudno, da je med najbolj priljubljenimi športi tudi plavanje. Le kdo ne pozna enega najuspešnejših plavalcev v zgodovini, Iana Thorpa, in njegovih stopal v velikosti plavuti (fins)?

Kanada prisega na hokej

Kanadski nacionalni (national) zimski šport je seveda hokej na ledu. Še en nacionalni šport je lacrosse, ki se od hokeja na ledu razlikuje v tem, da se igra na travnatem igrišču s palicami, ki imajo na koncu mrežo (net), s katero igralci ujamejo in mečejo žogo.

Irska slovi po svojih tradicionalnih športih

Na Irskem so najbolj popularni ekipni športi hurling, rounders in gelski nogomet. Hurling je podoben nogometu, s tem da se žoga podaja po zraku, rounders pa je šport, podoben bejzbolu (baseball).

Obiščite tečaj angleščine v Linguli

Tudi v Sloveniji se lahko preizkusite v ragbiju, kriketu in lacrossu, za še več zanimivosti iz angleško govorečega sveta pa obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.