Najpogostejši stereotipi o Ircih

Tečaj angleščine je med drugim priložnost, da spoznamo navade in kulturo angleško govorečih narodov. Irci, denimo, veljajo za še posebej zanimiv narod, znani so tudi stereotipi o njih.

Triperesna deteljica – simbol Irske.

Irci obožujejo čaj

Drži. Tako kot za Britance tudi za Irce velja, da zelo radi pijejo čaj. Uživajo ga vsak dan in ob vseh priložnostih.

Irci jedo samo krompir

tečaj angleščineDa jedo zgolj krompir (potato), sicer ne drži, vendar pa je res, da so strastni ljubitelji krompirja in tega se ne sramujejo. Stereotip najverjetneje izvira še iz 19. stoletja, ko je irska prehrana temeljila na krompirju – pojedli naj bi ga od tri do šest kilogramov na dan! Ko je to poljščino napadla krompirjeva plesen, je število prebivalstva zaradi lakote upadlo skoraj za četrtino. Krompir je dober vir ogljikovih hidratov (carbohydrates) in Irci ga še danes znajo pripraviti na sto in en način.

Irci popijejo ogromno alkohola

tečaj angleščineDrži. Čeprav imajo nekatere druge države večjo porabo alkohola (alcohol consumption) na prebivalca kakor Irska, so Irci znani po tem, da radi pogledajo globoko v kozarec – povprečno kar za 20 odstotkov globlje kot ostali Evropejci. Pred leti so alkohol pocenili in podaljšali (extend) delovni čas trgovin, ki ga ponujajo, kar polovica oglasov (ads) v revijah za najstnike pa je namenjena promociji alkoholnih pijač.

Vsi Irci imajo rdeče lase

Ta stereotip seveda ne drži. Rdečelasih (ginger) je približno deset odstotkov Ircev, ostala populacija pa ima rjave, črne in tudi svetle lase.

Veliko govorijo

Drži. Irci lahko kratko zgodbo povedo zelo na dolgo in tudi zaradi tega so dobri pripovedovalci. Pripovedovanje zgodb (storytelling) ima v irski kulturi veliko vrednost. Zase pravijo, da imajo dobro namazan jezik (»the gift of the gab«).

Irci so leni

Ne drži. Med veliko krompirjevo lakoto (Great Famine) na Irskem se je mnogo Ircev s trebuhom za kruhom odpravilo v Ameriko. Tja so prispeli skoraj brez denarja (penniless), in čeprav so takrat o njih menili, da so nemotivirani in predani alkoholu, so se ti ljudje zgolj bojevali za preživetje (survival). Delali so namreč za izjemno nizko plačilo in v nepredstavljivo slabih delovnih razmerah, najemodajalci (landlords) pa so jih nastanili v umazane hiše, kjer je živelo še desetine drugih osiromašenih in brezposelnih ljudi.

Stereotipi in tečaj angleščine

Če bi želeli odpotovati na Irsko in preveriti resničnost stereotipov v živo, je tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula pravo izhodišče, da se naučite angleško in hkrati izveste več koristnih informacij o smaragdnem otoku (Emerald Isle).

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.