Zanimivosti o slavnih Angležih

Velika Britanija se ponaša z mnogimi zvezdniki, ki jih poznajo povsod po svetu. Zbrali smo nekaj zanimivosti o znanih angleških pevcih, igralcih, znanstvenikih in pisateljih. Še več o angleški kulturi pa lahko izveste, če obiščete tečaj angleščine.

Julie Andrews

tečaj angleščine

Julie Andrews. Foto: Eva Rinaldi at en.wikipedia

81-letna igralka je najbolj poznana po svoji vlogi (role) v filmih The Sound of Music in Mary Poppins. Pa ste vedeli, da so po njej poimenovali sorto vrtnice (rose)? Vrtnica lososovo rožnate barve je dobila ime Julie Andrews v čast (honour) njeni vlogi prodajalke rož (flower seller) v muzikalu My Fair Lady. Med drugim je Julie tudi avtorica (author) knjig za otroke, prejela pa je enega oskarja, in sicer za glavno žensko vlogo v filmu Mary Poppins.

J. K. Rowling

Pravo ime pisateljice priljubljenih knjig o Harryju Potterju je pravzaprav Joanne. Ker srednjega imena (middle name) nima, si je začetnico (initial) K izposodila od babice, Kathleen. Preden je Harry Potter doživel svetovni uspeh (success), je zgodbo o mladem čarovniku (wizard) zavrnilo kar 12 založniških hiš (publishing houses). Njena zadnja knjiga o Harryju Potterju, Harry Potter and the Deathly Hallows, je najhitreje prodajana knjiga v zgodovini.

Eddie Izzard

54-letni komedijant (comedian) in igralec je postal znan predvsem zaradi svoje podobe na odru, saj se rad oblači v ženska oblačila (clothes) in se naliči. Večkrat je že napovedal svojo kandidaturo (candidacy) za župana (mayor) Londona leta 2020, zadnjih nekaj let pa je tudi navdušen tekač na dolge proge (long distance runner). Pred kratkim je tako odtekel 27 maratonov (marathons) v 27 dneh, kar skupaj nanese več kot 1100 kilometrov.

Kate Moss

42-letnica je eden največjih supermodelov v zgodovini. Odkrili so jo na letališču (airport) v New Yorku, ko je imela komaj 14 let. Kate med drugim sama izdeluje slivovo marmelado (plum jam), na poroki z Jamiejem Hincom je imela kar 15 družic (bridesmaids), prav tako pa je velika oboževalka čajev. Na dan menda popije od 10 do 15 skodelic (cups).

David Beckham

tečaj angleščine

David Beckham. Foto: Calebrw at en.wikipedia

Uspešni nekdanji nogometaš (football player) je zadnja leta tudi model za mnoga zveneča imena, med drugim za Armanija in H&M. Z ženo Victorio, nekdanjo članico (member) priljubljene skupine Spice Girls, imata štiri otroke. David trpi za OKM oziroma obsesivno kompulzivno motnjo (obsessive compulsive disorder) in ima več kot 40 tatujev (tattoos), med drugim tudi imena žene in otrok.

Robbie Williams

42-letnik je svojo glasbeno pot začel v fantovski skupini (boy group) Take That, ki se ji je pridružil pri 16 letih. Robbie ima med drugim svojo lastno linijo oblačil (clothing line), imenovano Farrell. Nima vozniškega izpita (driver’s licence), njegovo ime pa najdemo tudi v Guinnessovi knjigi rekordov, saj je v samo enem dnevu prodal 1,6 milijona vstopnic (tickets) za turnejo Close Encounters.

Stephen Hawking

tečaj angleščine

Stephen Hawking.

Eden vodilnih svetovnih teorijskih fizikov (theoretical physicist) se je rodil leta 1942. Med študijem na univerzi v Cambridgeu je zbolel za ALS, amiotrofično lateralno sklerozo. Čeprav so mu napovedali le nekaj let življenja, je Hawking s pomočjo moderne medicine (modern medicine) še vedno aktiven. Nastopil je v več serijah, med drugim v The Big Bang Theory in Simpsonovih, ter napisal več knjig, tudi za otroke. Poročen je bil dvakrat in ima tri otroke.

Jamie Oliver

Svetovno znani kuharski mojster (chef) je drugi najbolje prodajani avtor, takoj za JK Rowling. Skrivoma zbira plovni les (driftwood), saj je po njegovem mnenju odličen material za rezanje (chopping). Ker trpi za disleksijo (dyslexia), je šele pri 38. do konca prebral knjigo. Z ženo Juliette sta skupaj že od 18. leta in imata štiri otroke. Poleg kuhanja (cooking) Jamie uživa tudi v igranju bobnov (drums).

Simon Cowell

Glasbeni in televizijski producent (producer) ter eden od žirantov (jury member) v šovih talentov, kot sta X Factor in American Idol, je znan po svojem ostrem jeziku in neposrednosti (directness). Pa ste vedeli, da mu je tehnologija (technology) španska vas? Prav nič se namreč ne spozna na računalnike (computers) in druge tehnološke igračke. Leta 2008 so mu za oglaševanje viagre ponudili milijon dolarjev, a jih je zavrnil. Je vegetarijanec (vegetarian) in se zavzema za pravice živali (animal rights).

Princ William

Njegovo polno ime je His Royal Highness Prince William Arthur Philip Louis, Duke of Cambridge, Earl of Strathearn, Baron Carrickfergus, Royal Knight Companion of the Most Noble Order of the Garter. Je velik oboževalec (fan) pevke Ellie Goulding, ki je pela tudi na njegovi poroki (wedding) s Kate Middleton. Leta 2009 je eno noč preživel na ulici v središču Londona, s čimer je želel dvigniti ozaveščenost (awareness) o brezdomstvu (homelessness).

Tečaj angleščine odpira obzorja

Če vas je članek spodbudil k učenju angleščine in spoznavanju angleške kulture, potem vam priporočamo tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula.