Znani ameriški umetniki in umetnine

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate umetnike, o katerih pri pouku umetnostne zgodovine najbrž niste govorili. To so nekateri izmed najuspešnejših ameriških likovnih umetnikov.

tečaj angleščine

Slika Lavender-mist. Foto: wikimedia/Jackson Pollock.

Črno-bele fotografije ameriškega zahoda

Ameriški fotograf Ansel Adams je poznan po svojih črno-belih fotografijah pokrajine (landscape photography) ameriškega zahoda (the American West), zlasti narodnega parka Yosemite. S svojim delom si je prizadeval prispevati k ohranjanju divjine (wilderness areas), pripomogel pa je tudi k umestitvi fotografije v zvrst likovne umetnosti (fine arts).

Slikarka v cvetju

tečaj angleščine

Slika Blue and Green Music.

Georgio O’Keeffe je mati ameriškega modernizma. Ljudje jo poznajo po tem, da je na svojih platnih (canvas) rada upodabljala rože, nebotičnike (skyscrapers), živalske lobanje (animal skulls) in pokrajine ameriškega jugozahoda. Njene upodobitve (depictions) cvetja so mnoge spominjale na ženske genitalije, kar pa je sama odločno zanikala.

 

Prebuditev nostalgije po domačem

Anna Mary Robertson, ki je v Ameriki bolj poznana kot Grandma Moses, je postala slavna šele v poznejših letih svojega življenja. Leta 1938 je namreč njeno delo opazil zbiralec umetnin (art collector). Bila je samoukinja (self-taught painter), ki je z možem delala na kmetiji, po moževi smrti pa je začela ustvarjati. Ukvarjala se je z ljudsko umetnostjo (folk art) in upodabljala prizore iz podeželskega življenja (rural life).

Revolucionar moderne umetnosti

Umetnik 20. stoletja Jackson Pollock je znan po svojih edinstvenih (unique) abstraktnih slikarskih tehnikah. Je predstavnik abstraktnega ekspresionizma. Pri svojem delu je barvi pustil prosto pot, kar je pomenilo, da jo je škropil (splatter) po platnu ali pa jo nanj vlival (pour). Zaradi drugačnega načina dela je bil hkrati priznan (renowned) in zaničevan.

Druge znane umetnine

 

  • Zagotovo ste že videli znano sliko Ameriška gotika (American Gothic) slikarja Granta Wooda, ki je navdihnila mnoge parodije (parodies).
  • Ali pa mogoče delo slikarja Jamesa McNeilla Whistlerja Whistlerjeva mati (Whistler’s mother), ki pomeni vrh (peak) njegovega ustvarjanja.
  • Med znane umetniške mojstrovine (masterpieces) spada tudi slika Christinin svet (Christina’s World) slikarja Andrewa Wyetha.
  • Izredno poznana je tudi slika Washington prečka reko Delaware (Washington crossing the Delaware).

 

Tečaj angleščine odpira obzorja

Tečaj jezika je več kot tečaj jezika in to velja tudi za tečaj angleščine. Z obiskom jezikovnega tečaja angleščine v Linguli boste spoznali zanimivosti s področja umetnosti in s svojim splošnim znanjem očarali marsikoga, hkrati pa postali boljši govorec angleščine. Vabljeni, da se o tem prepričate kar sami.