Zanimivosti o angleških monarhih

Velika Britanija je skozi stoletja svojega obstoja sledila mnogo kraljem in kraljicam, ki so vsak na svoj način zaznamovali svoj čas. Ste vedeli, da je sedanja kraljica Elizabeta II. 6. februarja 2017 kot prvi angleški monarh praznovala safirno obletnico za 65 let vladanja? Tečaj angleščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivostih angleške kraljevske družine.

S pesmico o monarhih gre lažje

Na prestolu je sedelo že toliko monarhov (monarchs), da jih je težko vse našteti po vrsti. Angleškim učencem je v pomoč pri učenju kratka pesmica (poem).

Willie Willie Harry Stee
Harry Dick John Harry three;
One two three Neds, Richard two
Harrys four five six….then who?
Edwards four five, Dick the bad,
Harrys (twain), Ned six (the lad);
Mary, Bessie, James you ken,
Then Charlie, Charlie, James again…
Will and Mary, Anna Gloria,
Georges four, Will four Victoria;
Edward seven next, and then
Came George the fifth in nineteen ten;
Ned the eighth soon abdicated
Then George six was coronated;
After which Elizabeth
And that’s all folks until her death.

Nekaj zanimivih angleških kraljev

Zbrali smo nekaj zanimivosti o angleških kraljih:

  • Veliki kralj, ki je premagal Vikinge

Alfred Veliki (871–899) je bil kralj anglosaške (Anglo-saxon) pokrajine Wessex, ki mu je uspelo premagati Vikinge. S tem je združil različne angleške pokrajine (regions) in si edini prislužil naslov the Great – Veliki.

  • Kralj, ki ni znal angleško

Rihard I. Levjesrčni (1189–1199) si je vzdevek (nickname) The Lionheart pridobil zaradi svojega poguma (courage) in neumornega (restless) duha (spirit). Anglijo je vodil v času križarskih vojn (the Crusades), v katerih se je boril tudi sam. V prvih bojnih vrstah je izgubil življenje, v času svoje vladavine pa se je le redko pojavil na rodnem otoku (island). Zaradi tega se domneva, da se ni nikoli naučil angleščine, govoril je namreč v oksitanščini.

  • Kralj brez zemlje

Kralj John Lackland (1199–1216) je na prestolu nasledil svojega brata Riharda Levjesrčnega. Znan je predvsem po tem, da je bil po uporu (rebellion) baronov primoran podpisati (sign) Magno Carto, listino, ki je zagotovila premirje (truce) med nepopularnim kraljem in njegovimi nezadovoljnimi podložniki. Ker je oče po smrti vse svoje ozemlje zapustil le njegovemu starejšemu bratu Rihardu Lejvesrčnemu, se je Johna prijel vzdevek Lackland – Brez zemlje.

  • Kralj, ki je imel kar šest žena

Kralju Henriku VIII. (1509–1547) njegova prva žena ni rodila moškega potomca, zato se je od nje želel ločiti (divorce) in se poročiti z Anne Boleyn. Ker mu papež (the Pope) tega ni dovolil, je prišlo do razkola z Rimom in Henrik VIII. je postal prvi vrhovni poglavar novonastale Anglikanske cerkve. Prav Anne Boleyn, svojo drugo ženo, je nato obtožil izdaje (betrayal) in jo dal obglaviti (behead). Ker je imel kar šest žena, obstaja rima, da si jih lahko zapomnimo po vrsti: “Divorced, beheaded, died; Divorced, beheaded, survived.”

Če bi radi izvedeli več o Henryju, poslušajte Abbino pesem.

  • »The stutterer« – jecljavec

Kralj Jurij VI. (1936–1952) – oče sedanje kraljice ni bil prvi v vrsti za prestol (throne). Njegov starejši brat Edward, ki je postal kralj po očetovi smrti, se je prestolu odrekel zaradi želje po poroki s svojo ameriško spremljevalko (companion). Poroka med njima ni bila sprejemljiva, saj je bila Wallis Simpson ločenka (divorcée). Kralj Jurij VI. se je zato moral soočiti (to face) s svojimi kraljevimi dolžnostmi (duties), ki jim je bil zaradi govorne napake (speech impediment) včasih težko kos.

Tečaj angleščine: obogatite svoje znanje

To je le nekaj angleških kraljev in zanimivosti o njihovih življenjih. Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer imate priložnost spoznati še mnogo zanimivosti in izpopolnjevati svoje znanje.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.