Ameriške prve dame in njihova vloga

Čeprav prva dama ni uradna funkcija, ima predsednikova žena veliko vlogo. Lahko je svetovalka svojemu možu, gostiteljica prireditev in modna ikona. Tečaj angleščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate tudi zanimivosti o ameriški kulturi. Katere so bile prve dame, ki so pustile največjo sled?

»Prva« prva dama (1809–1817)

Preden se je Dolley Madison poročila z ovdovelim (widowed) Thomasom Jeffersonom, je delala kot njegova hostesa. Bila je znana po dobrih zabavah, močni osebnosti (personality) in podpori mnogim dobrodelnim organizacijam. S svojo dobrodelnostjo (charity) je navdihnila vse prihodnje prve dame. Na njenem pogrebu jo je predsednik Zachary Taylor imenoval »prva dama« in tako je funkcija dobila ime.

Pomoč sužnjem in ranjenim vojakom (1861–1865)

Žena predsednika Abrahama Lincolna Mary Todd Lincoln je bila prva dama med težkim obdobjem državljanske vojne. Med vojno se je zavzemala za pomoč vojakom in jih obiskovala skupaj z možem. Priskrbela je sredstva za organizacijo Contraband Relief Association, ki je pomagala nekdanjim sužnjem (slaves) in ranjenim (wounded) vojakom.

 »Lemonade Lucy« vzor za žensko izobrazbo (1877–1881)

Lucy Webb Hayes je bila prva izmed prvih dam, ki je diplomirala (graduate) na univerzi in je postala vzor za žensko izobrazbo. Obiskovala je šole za gluhe in podobno ter s tem poudarjala, kako pomembna je izobrazba (education) za vse. Svojega moža Rutherforda B. Hayesa je podpirala pri odločitvi, da se v Beli hiši prepove alkohol. S to kontroverzno odločitvijo ni želela biti neposredno povezana, a se je je vseeno prijel vzdevek »Lemonade Lucy«.

Borka za pravice črncev (1933–1945)

Eleanor Roosevelt je bila ena najbolj priljubljenih prvih dam 20. stoletja. Bila je humanitarka (humanitarian), ki je zahtevala enake pravice za vse, bojevala se je proti segregaciji (segregation) in linčanju (lynching) ter za enakost črnskega prebivalstva, prirejala je svoje konference. Za svoja prepričanja se je zavzemala tudi po izteku statusa prve dame.

Zmanjšanje stigmatizacije alkoholizma (1974–1977)

Betty Ford je najbolj znana po svoji vlogi pri zmanjšanju stigmatizacije (stigmatisation) alkoholizma (alcoholism), ko je javno priznala svojo bitko z boleznijo. Odprla je tudi svojo kliniko Betty Ford Clinic. Bila je ena bolj aktivnih prvih dam, saj se je po aferi Watergate zavzela za to, da med Belo hišo in ljudstvom ne bo nobenih skrivnosti. Kmalu po izvolitvi svojega moža je zbolela za rakom na dojki, o čemer je javno govorila, da bi o tem izobrazila druge ženske.

To je le nekaj zanimivosti o ameriških prvih damah, saj se je za svoje ideje vsaka bojevala na svoj način. Da pa boste o njih lažje več prebrali še sami, je tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula priložnost, da izboljšate svoje znanje jezika in razširite svoj besedni zaklad.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.